renovatie woonark

opdracht
Eind december 2016 kreeg Emma interieuradvies de opdracht om de verbouwing van een woonark voor te bereiden: de ark opknappen, de indeling veranderen, een open keuken en badkamers plaatsen, nieuwe vloeren, de installaties aanpassen en grondig isoleren.
De ark is in de tweede wereldoorlog gebouwd als munitieschip, van zwaar en dik beton. Toen het als munitieschip niet meer in gebruik was, is hij jaren bewoond en weinig onderhouden.

Huis te Water

De ark ligt op een unieke plek. Aan het IJ, met de geur van het water en het geluid van schepen en meeuwen en in de verte de geluiden van de stad en de omroeper op CS. Met een landje voor de deur, uitzicht rondom en goed bereikbaar per fiets, trein, auto en boot. 
Het Huis te Water is groot: twee verdiepingen van 90 m2 boven het water en nog eens 80 m2 met stahoogte onder water.

keuken

 

 

 

woonkamer

de verbouwing
Emma interieuradvies ontwerpt een nieuwe indeling voor de ark.
Op de benedenverdieping een slaapkamer met badkamer en een woonkamer met keuken. Bij de eettafel zijn openslaande deuren naar buiten, naar het water van de Sixhaven, van waar de zwanen in de zomer hun kop naar binnen steken.
Op de bovenverdieping komen twee werkkamers, waarvan er één ook als logeerruimte gebruikt gaat worden met een eigen badkamer en kitchenette. Het uitzicht vanuit beide kamers is fantastisch.

In het ruim komt een grote speelkamer voor de kleinkinderen, veel bergruimte en ook de machinekamer, zeg maar de energiecentrale.

 

Behalve de indeling ontwerpt Emma interieuradvies ook twee nieuwe trappen: eentje naar boven en een trap naar het ruim. En -al is het een groot schip- de ruimte voor de twee trappen is beperkt.

Nadat we samen met de opdrachtgevers een optimale indeling uitgedacht hebben, maakt Emma interieuradvies het verlichtingsplan en zet alles op tekening.

 

beton
Betonzagers zijn dagen bezig om delen van een aantal betonnen balken in het ruim weg te zagen en een paar patrijspoorten te vergroten om zo de bruikbaarheid van het ruim te vergroten. Een enorm werk en een hels kabaal om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn tegenvallers en meevallers, maar een paar maanden na het begin van de verbouwing verhuizen de opdrachtgevers naar hun nieuwe Huis te Water.
De beweging van het water en de weerkaatsing van zon en wolken daarin spelen met het licht in het huis.

werkkamer

trappen

energieneutraal
Behalve de nieuwe indeling van de ark en de complete renovatie, was het ook de wens van de opdrachtgevers om het schip volledig energieneutraal of zelfs energieopwekkend te maken. Daarvoor worden vijf maatregelen genomen:

  • een warmtepomp installeren om warmte op te wekken,
  • 53 zonnepanelen op het dak plaatsen om energie op te wekken,
  • enorme hoeveelheden isolatiemateriaal aanbrengen,
  • dubbel glas zetten in deels nieuwe kozijnen en
  • de ventilatie-unit combineren met een warmtewisselaar om geen warmte verloren te laten gaan.

Deze maatregelen bij elkaar maken de woonark tot een mooi voorbeeld van een energieopwekkende woning zonder CO2-uitstoot in hartje Amsterdam.