Levensloopbestendig wonen

Levensloopbestendig wonen

Met het ouder worden veranderen je woonwensen en woonbehoeften. Levensloopbestendig wonen komt erop neer dat je de woning en woonomstandigheden daarop aanpast. Meestal betekent dat verhuizen of verbouwen. Als de kinderen het huis uit zijn, wil je misschien verhuizen naar een kleinere woning. Downsizen dus. Of je wilt de indeling van het huis veranderen. Je hebt wel logeerruimte nodig, maar niet meer zoveel kamers. Eindelijk ligt de eigen werkkamer in het verschiet. Een reden om te verhuizen kan ook zijn dat je een appartement wilt met uitzicht op groen, in plaats van een huis met een tuin die veel werk vraagt. Of je wilt wonen in een buurt met meer of juist minder reuring. Bij wonen 60+ zijn er tal van redenen om te verhuizen, verbouwen of de inrichting een frisse beurt te geven. Emma interieuradvies adviseert hierbij graag.

Bewaren

Bewaren

Verlichting

Een lichtadvies en verlichtingsplan vormen meestal een onderdeel van een interieuradvies. Hoe ouder je wordt,  hoe meer licht je nodig hebt.
In een interieuradvies baseer ik het verlichtingsplan op de verschillende functies van een ruimte. Het is belangrijk het basislicht zo veel mogelijk te spreiden. Dat kan bijvoorbeeld door indirecte verlichting aan te vullen met functioneel licht zoals een leeslamp en met sfeerlicht. Verlichting verheldert of accentueert de indeling van een ruimte en kan bijdragen aan de dynamiek, maar moet toch op de eerste plaats rust geven. Je moet niet hoeven turen in het donker en er moet ook geen fel licht zijn waar je hinderlijk in kijkt. Het is een kwestie van het juiste licht op de juiste plaats.

LED-licht is zuinig in gebruik. Het is daarmee een duurzame vorm van verlichting. Dat is een voordeel. Er was tot voor kort ook een nadeel: het licht was niet goed te dimmen is en het was hard en erg wit. Dat is veranderd. Er zijn nu LED-lampen, die met of zonder aparte dimmer toch van hoeveelheid licht en kleurtemperatuur kunnen veranderen. Voorbeelden zijn de Philips Scene Switch (link) en Led-lichtsystemen (dim to warm) waarbij het licht warmer van kleur wordt bij het dimmen ervan.

Lees ook de blogberichten over verlichting

Bewaren

Bewaren

Tip
Een oplaadbare zaklantaarn in de meterkast, met de stekker in het stopcontact, is erg handig als de stroom een keer uitvalt. De lamp gaat dan vanzelf branden en verlicht de vloer rondom de meterkast door de spleet onder de deur.

Tip
Een klein lichtje onder het bed is makkelijk als je ’s nachts er uit moet. Het kan geschakeld worden met een gewone schakelaar bij het hoofdeinde, maar nog prettiger is een bewegingssensor. Zodra je je voeten op de vloer zet, gaat het licht vanzelf branden.

Multifunctionaliteit en flexibiliteit
Als je kleiner woont, is het fijn als ruimtes multifunctioneel gebruikt kunnen worden en er flexibiliteit in de indeling van de woning is. Ook daar kan een interieurontwerp zich op richten.

raam-v-2.jpg.640x0_q85_crop

japanse kamer

Amsterdam

interieur woonkamer

Bewaren

Wonen 60-plus
Als je gaat verhuizen, loont het de moeite om de nieuwe woning meteen leeftijdbestendig te maken. Belangrijke aspecten van  leeftijdbestendig wonen zoals verlichting, ergonomie, akoestiek en domotica kunnen in een interieuradvies aan de orde komen.

Akoestiek
Een slechte akoestiek en nagalm in huis is niet alleen onrustig en ongezellig, ook de spraakverstaanbaar-heid wordt er niet beter door. Daarom besteed ik in een interieuradvies aandacht aan de akoestiek. Dat kan op verschillende manieren.

Anders dan in oude woningen met houten vloeren, zijn in nieuwbouwwoningen en appartementen de wanden, vloeren en plafonds over het algemeen vlak en hard. Dat veroorzaakt nagalm. Galm haal je het makkelijkst weg door alle ramen en deuren open te zetten, maar dat geeft ander ongemak.

 

Door het absorberen van geluid of door het verstrooien ervan wordt echo en nagalm ook verminderd.
Geluid absorberen door het toepassen van hoogpolig tapijt, dikke en rijk-geplooide gordijnen en veel meubels past niet bij ieders stijl. Er zijn akoestische gordijnstoffen in de handel. Het gordijn simpelweg wat verder van het raam hangen helpt ook. Absorberend materiaal toepassen op wanden en plafonds, zoals een houten wandbetimmering of vilten panelen, biedt stilistisch spannende mogelijkheden. Ik maak er in een interieuradvies graag gebruik van.

Verstrooiing van geluid gebeurt door de geluidsgolven te breken. Je werpt als het ware hinderpalen op, door een vlakke muur een ongelijk oppervlak te geven, een roomdivider neer te zetten, een boekenkast voor de wand te plaatsen. Wandbekleding met structuur, zoals in veel van het behang van  Elitis kan meer dan alleen akoestische meerwaarde opleveren. Ook in die zin is een goed interieuradvies heel wat meer dan styling van het interieur.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Maatwerk
Maatwerk meubelen zijn functioneel en onderstrepen de stijl van het interieur. Binnenkort volgt hier een tekst over door Emma Interieuradvies ontworpen op maat gemaakte meubelen en interieuronderdelen.

Leeftijdbestendig wonen, gelijkvloers wonen, downsizen

Emma interieuradvies brengt al jaren advies uit aan mensen die kleiner gaan wonen, lang voordat dat ‘downsizen’ of ‘leeftijdbestendig wonen’ werd genoemd. Interieuradvies bij een verhuizing of een interieurontwerp voor een nieuwbouw appartement, van groot naar kleiner.

 

Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek om te horen wat de mogelijkheden zijn (kosteloos en vrijblijvend).

Ergonomie en interieur
Bij het indelen van een keuken is het zo langzamerhand gemeengoed om rekening te houden met ergonomische aspecten. Wat voor de keuken geldt, geldt voor het hele interieur: comfort en functionaliteit staan centraal. Interieuradvies kijkt naar de ergonomische aspecten in de hele woning.
Alle kasten en apparaten (koelkast, wasmachine, e.d.) op een geschikte hoogte brengen in het nieuwe huis kan een goede investering zijn in de toekomst. Als er lage kasten gebruikt worden, is het handig om kasten met deurtjes te vervangen door ladekasten, ook de koelkast.
Dat geldt ook voor kledingkasten, inloopkasten en andere kasten.

Met een op maat gemaakte kast zet je niet alleen het uiterlijk naar je hand, maar ook de indeling van de kast.

 

interieurontwerp en interieurdesign
schuifdeur tussen hal en logeerkamer

Je kunt er eventueel ook rekening mee houden dat je in de toekomst misschien niet meer zo makkelijk trappen zult lopen en mogelijk ooit met een rollator door het huis zult bewegen. Gelijkvloers wonen zonder drempels wonen is dan een goede leeftijdsbestendige keuze.

Duurzaamheid, domotica en smart living
Zeker in een interieurontwerp voor een nieuwbouwwoning kan domotica een rol spelen. Apparaten in huis kunnen handelingen automatiseren. Ze worden dan slim genoemd. De wasmachine bepaalt bijvoorbeeld zelf de hoeveelheid zeep en het wasprogramma op basis van de hardheid van het water en de hoeveelheid was. De koelkast ‘ziet’ wat de voorraad is en stelt een boodschappenlijstje op waar je mee naar de winkel kunt, of de bezorgdienst kunt inschakelen. De verlichting is centraal en op afstand te bedienen of reageert op een bewegingssensor. Bewegingssensoren kunnen verschillende functies hebben, zowel voor comfort als voor veiligheid. Ze kunnen behalve bij de verlichting ook worden gebruikt voor alarmering. Als je een val maakt en er wordt er lange tijd geen beweging waargenomen, slaat het systeem automatisch alarm. Een ander voorbeeld is het automatisch uitschakelen van een kookplaat wanneer je de deur achter je dichttrekt. Of het automatisch uit schakelen van de oven als de rookmelder rook meldt.
Er komen nu elke dag nieuwe slimme toepassingen op de markt, en het slimme huis als systeem is ook volop in ontwikkeling.
Op de site van Smart Homes vind je meer informatie.

Moderne woonvormen
Je kunt zoeken naar een andere woning, maar steeds meer mensen oriënteren zich ook op nieuwe woonvormen. Het is vaak een zoektocht naar hoe je individuele vrijheid combineert met verbondenheid. Een vorm van samenleven zoeken die verbondenheid biedt in het delen van voorzieningen, maar niet ten koste gaat van individuele vrijheid. Het bouwen in CPO-verband is hier een voorbeeld van, maar ook het Sluishuis op IJburg is een vorm van het nieuwe wonen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren