Project omschrijving

wonen op het water

De woonark is in de tweede wereldoorlog gebouwd als munitieschip, van zwaar en dik beton. Toen het als munitieschip niet meer in gebruik was, is het schip jaren bewoond door man met hond en weinig onderhouden.
De nieuwe eigenaars maken schoon schip. De ark wordt gestript, krijgt een nieuwe indeling, nieuwe keuken en badkamers en wordt tot een lichte, energie-neutrale woning omgebouwd.

wonen op het water geeft romantisch uitzicht

opdracht:

Emma interieuradvies ontwerpt een nieuwe indeling voor de ark.
Op de benedenverdieping een slaapkamer met badkamer en een woonkamer met keuken. Bij de eettafel zijn openslaande deuren naar buiten, naar het water van de Sixhaven, van waar de zwanen in de zomer hun kop naar binnen steken.
Op de bovenverdieping komen twee werkkamers, waarvan er één ook als logeerruimte gebruikt gaat worden met een eigen badkamer en kitchenette. Het uitzicht vanuit beide kamers is fantastisch.

In het ruim komt een grote speelkamer voor de kleinkinderen, veel bergruimte en ook de machinekamer, zeg maar de energiecentrale.

Behalve de indeling ontwerpt Emma interieuradvies ook twee nieuwe trappen: eentje naar boven en een trap naar het ruim. En -al is het een groot schip- de ruimte voor de twee trappen is beperkt.
Nadat we samen met de opdrachtgevers een optimale indeling uitgedacht hebben, maakt Emma interieuradvies het verlichtingsplan en zet alles op tekening.
Een paar maanden na het begin van de verbouwing verhuizen de opdrachtgevers naar hun nieuwe Huis te Water.
De beweging van het water en de weerkaatsing van zon en wolken daarin spelen met het licht in het huis.

energieneutraal

De opdrachtgevers hadden de wens om het schip volledig energieneutraal of zelfs energieopwekkend te maken. Daarvoor worden vijf maatregelen genomen:

  • een warmtepomp installeren om warmte op te wekken,
  • 53 zonnepanelen op het dak plaatsen om energie op te wekken,
  • enorme hoeveelheden isolatiemateriaal aanbrengen,
  • dubbel glas zetten in deels nieuwe kozijnen en
  • de ventilatie-unit combineren met een warmtewisselaar om geen warmte verloren te laten gaan.

Deze maatregelen bij elkaar maken de woonark tot een mooi voorbeeld van een energieopwekkende woning zonder CO2-uitstoot in hartje Amsterdam.

 

Ook benieuwd naar de mogelijkheden in jouw woning?

Maak een afspraak en vraag advies

Maak een afspraak en vraag advies.