Levensloopbestendig wonen in Amsterdam
29 juli 2018
nieuwe opdrachten

Levensloopbestendig wonen in Amsterdam

Drie van de opdrachten die Emma interieuradvies vlak voor de zomer kreeg, hadden met ‘levensloopbestendig wonen’ te maken:

  • Een nieuw interieur vormgeven en de indeling van de woning aanpassen bij een verhuizing van een grachtenpand met veel trappen en trapjes naar een gelijkvloers appartement aan het Westerdok;
  • Een nieuw interieur vormgeven van een omgekeerde ‘kangoeroewoning’ met weids uitzicht over het water bij een verhuizing van een grachtenpand naar een nieuwbouwappartement op Zeeburgereiland;
  • Een jaren negentig woning in oud Sloten renoveren voor weer 25 jaar woongenot.

 

Aandachtspunten: veiligheid, comfort, ergonomie, akoestiek, verlichting en ruimtegebruik
Bij het levensloopbestendig* maken van een woning besteed ik aandacht aan veiligheid, comfort, ergonomie, akoestiek, verlichting en ruimtegebruik. Concreet kan het gaan om:

  • Veiligheid in de badkamer: goede verlichting is belangrijk, net als kleurcontrast tussen de vloer en de wanden. Contrast bevordert de oriëntatie;
  • Ergonomie in de keuken: apparatuur op hoogte, kasten makkelijk te bereiken;
  • Een goede akoestiek: geen galm, goede spraakverstaanbaarheid;
  • Een verlichtingsplan met voldoende, oftewel veel licht. Direct en indirect licht moeten elkaar goed afwisselen. Oriëntatieverlichting met een bewegingsschakelaar voorkomt ’s nachts vallen: een lichtje onder het bed dat aangaat als je eruit stapt is ideaal;
  • Gangen die voldoende breed zijn om zo nodig met een rollator te lopen.

Ruime gangen: leeftijdbestendig en mooi
In twee van de drie opdrachten waren de bestaande gangen erg smal. In beide woningen kan met een kleine verbouwing de plattegrond aangepast worden, zodat er voldoende ruimte komt. Het appartement op het Westerdok wint daar veel bij.

Maatwerk voor meters boek
Bij de opdrachten gaat het, naast alle leeftijdbestendigheid, ook gewoon om een interieuradvies. Er was één woonwens die bij alle drie terugkwam: een boekenkast met méters plank. Dus een boekenkast op maat, waar alle boeken in passen – of in ieder geval alle boeken die mee mogen verhuizen. Dat kan een ontwerp zijn in een bestaand, modulair systeem, zoals de FNP-serie van Moormann of een eigen ontwerp van Emma interieuradvies.


Eigen stijl in kleur en meubel
Bij alle drie sgaat het dus om levensloopbestendig wonen en toevalligerwijs vragen alle drie om een maatwerk boekenkast. Verder is alles anders, omdat de woonwensen en gewenste stijl in niets op elkaar lijken. Een interieuradvies op basis van die twee aspecten maakt dat de woning eigen voelt. Met een kleurenschema dat bij de bewoners past. “Ik wil alle kleuren in de woonkamer” voor de één en “ik houd het meest van ton sur ton in groen” bij de ander. Met een raambekleding die bij het interieur past, en ook bij het uitzicht en de brede ramen. Met een lekkere nieuwe bank die comfortabel zit. Voor de één is dat: rechtop en redelijk strak, voor de ander een wat hogere rugleuning en lekker onderuit zakken. Met, nee zónder al die trappen en nauwe doorgangetjes. Minder kamers en ook minder vierkante meters, maar gelijkvloers en precies op maat. Als de jas die past, en die lang blijft passen dankzij het leeftijdbestendig ontwerp.

 

* Eigenlijk een vreemd woord: alsof een woning geschikt maken voor een jong gezin waar een tweede kindje op komst is niet leeftijdbestendig zou zijn. Maar het wordt nu eenmaal gebruikt voor het aanpassen van de woning aan de behoeften van de 60-plusser.