Interieurontwerp nieuwbouw: het personaliseren van een standaard plattegrond
19 november 2017
Indeling, interieuradvies en ontwerp meubels op maat

Interieurontwerp nieuwbouw: het personaliseren van een standaard plattegrond

 

Een interieurontwerp voor een nieuwbouw woning of appartement begint met plannen maken voor het nieuwe interieur bij de koop van de woning, of zelfs al kort daarvóór.  Als het huis er eenmaal staat en de verhuizing achter de rug is, wordt het interieurontwerp zichtbaar, tastbaar en be-leefbaar.

Ik geef twee voorbeelden en beschrijf dan voor de eerste woning het hele proces. In september 2016 begon ik met een interieurontwerp van een vrijstaande woning die net buiten Amsterdam gebouwd zou gaan worden. Inmiddels is de woning vrijwel klaar en wordt in december casco (zonder keuken en badkamers) opgeleverd.

Een ander voorbeeld is een appartement op het Zeeburgereiland. Het wordt met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gebouwd (zie mijn blogpost van 22 april 2017). Dit voorjaar werd ik er bij betrokken voor interieuradvies. De oplevering staat voor november 2018 gepland. Inmiddels hebben we een vloer gekozen, door Bulthaup is de keuken ontworpen en de badkamer is gekozen. Er zijn beginnende ideeën over kleuren, over gordijnen, over boekenkasten, over wonen met uitzicht, over wonen met ruimte…

Het interieurontwerp van de vrijstaande woning buiten Amsterdam startte met de indeling. Die was niet zoals de toekomstige bewoners wensten. Ik maakte een interieurontwerp waarbij twee slaapkamers samengevoegd werden tot één grote –met inloopkast en een eigen compacte doucheruimte. In plaats van de Vlizotrap puzzelde ik hoe en waar een vaste trap naar de zolder gerealiseerd zou kunnen worden. De standaard badkamer werd vergroot, de open keuken in de woonkamer verplaatst en er komen zonnepanelen op het dak. Op basis van deze veranderingen maakte ik een globaal verlichtingsplan. De elektrische installatie werd aangepast en aanzienlijk uitgebreid.
Alle wijzigingen in de bouw gaf ik aan op een tekening. Ze zijn als meerwerk door de bouwer uitgevoerd.

Hierna hield ik me bezig met het verdere interieurontwerp. Om te beginnen met de keuze van de vloer. De vloer zou geschikt moeten zijn voor vloerverwarming, niet al te glad in verband met de hond en het kon geen gietvloer zijn. Dat laatste in verband met het risico van krimpscheuren in nieuwbouw. We keken naar betonlook-tegels en dachten daarmee uit te komen. Uiteindelijk werd het een heel andere keuze: een houten vloer in een héél donkere kleur. Voor de keuken bepaalden we allereerst de vorm: een losstaand eiland met spoelbak vóór een laag L-vormig deel en twee hoge kasten langs de wand. We keken naar keukens die standaard geleverd konden worden. Daar zat de goede keuken niet tussen, daarom besloten we tot een op maat gemaakte keuken. Het ontwerp van deze keuken maakte ik samen met de opdrachtgever. Een eigenzinnig ontwerp, waarbij niet de achterwand maar de vóórkant van het kookeiland betegeld wordt. In materiaal en kleur is het verder een mix van hout en in parelgrijs gespoten kasten.

De kasten in huis zijn voor het overgrote deel maatwerk. Niet alleen de inloopkast heb ik op maat ontworpen, ook de drie kasten in de woonkamer: een servieskast, een boekenkast en een hifi-kast. Door het eigen ontwerp van maatwerk kasten passen deze qua maat, kleur en materiaal precies bij de rest van het interieur.

Voor de hal ontwierp ik een eigen en modern patroon van Winckelmans-tegeltjes in kleuren die passen bij het interieur. Het is daarmee een eigentijds ontwerp met verwijzingen naar een traditionele Winckelmans patroonvloer.
Tot slot –en nu sla ik een heleboel over, zoals het ontwerp van de badkamers, het ontwerp van de nieuwe zoldertrap, een maatwerk stalen deur met glas-, tot slot maakte ik een kleurenplan. Het is een dynamisch kleurenpalet geworden. Het geel van de gordijnen die meegaan uit het oude huis past bij de donkere vloer en de grijze (keuken)kasten, maar ook bij de donkerblauwe kozijnen, de perzik-roze kleur van een fauteuil en de Zellige-tegeltjes op de voorkant van het kookeiland. In een Ege-carpet  waar ik zelf de kleurstelling van kan aangeven, komen al deze kleuren terug. Het klinkt misschien bont, maar het is een uitgekiend palet en in balans!