Interieuradvies Amsterdam
29 juni 2017
Interieuradvies: meer dan een metamorfose

Interieuradvies Amsterdam

Ik breng regelmatig interieuradvies uit in Amsterdam en omgeving. Om tot een interieurontwerp met kwaliteit te komen, ga ik stapsgewijs te werk, steeds met oog voor het geheel. Ik bespreek hieronder de stappen en laat zien wat er allemaal mogelijk is. Interieuradvies kan een metamorfose van de woning betekenen, maar dat niet alleen!

De vraag
Mijn klanten vragen om uiteenlopende redenen interieuradvies. Ze gaan bijvoorbeeld verhuizen naar een kleinere of een gelijkvloerse woning. Of de huidige inrichting van hun appartement bevalt niet. Het interieur vormt geen eenheid, oogt rommelig of voelt ongezellig. Ik denk na over de vraag. Wat betekent het dat er eenheid mist? Waarom wordt de ruimte als ongezellig of rommelig ervaren?  Waar zit hem dat in?

Indeling
In een interieuradvies ga ik uit van woonfuncties. Met andere woorden: hoe en voor welke activiteiten wordt de ruimte gebruikt? Op een plattegrond geef ik de deuren en hun draairichting aan en ik zoek naar een logische, optimale indeling.

Stijl en sfeer
Stijl en sfeer zijn bij een interieuradvies net zo belangrijk als functionaliteit. Ik probeer een woord, begrip of beeld te vinden dat goed past bij de vraag van de klant. Van daaruit werk ik verder aan een interieurconcept.

Structuur
De middelen om het interieurontwerp te realiseren en de vorm waarin dat gebeurt maken samen de structuur uit. Dit onderdeel van het interieuradvies gaat over de keuze van materialen en omvat onder meer kleuradvies, lichtadvies en advies over akoestiek. Materiaalkeuze en kleurgebruik zijn de meest zichtbare middelen. Verlichting, akoestische en geluidisolerende middelen zijn minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk.

Balans
Wat is een woning met comfort? In mijn interieuradvies ga ik uit van een balans binnen en tussen de verschillende ruimten in een woning. Ik zorg ervoor dat de structuur past bij de functie van de ruimte, dat geeft comfort. Een slaapkamer is een rustige plek. Het is er stiller dan in de andere kamers en de materialen zijn er mogelijk zachter, donkerder en warmer. De open keuken en eetkamer van een gezin is een ruimte waar reuring is. Het licht is er helder, de materialen stevig en makkelijk schoon te maken en er is voldoende bewegingsruimte.

Samenhang
Functies, indeling, stijl en sfeer, middelen, vorm: ik bekijk ze apart en in samenhang in mijn interieuradviezen. De combinatie van middelen sorteert een bepaald effect, een sfeer, een stijl. Materiaalkeuze beïnvloedt de akoestiek, kleurgebruik de stemming, de combinatie van beiden de gevoelstemperatuur. Duurzaamheid is voor steeds meer mensen een criterium. Bij natuurlijk, organisch materiaal is een zekere aging en slijtage toegestaan of zelfs gewenst. Een houten tafel leeft. Natuurlijk materiaal is meestal te herstellen en te repareren. Kunststof daarentegen moet er als nieuw blijven uitzien, anders verliest het zijn kwaliteit. Het is alleen te vervangen.

Maatwerk
In mijn interieuradvies kan ik een breed scala aan middelen inzetten. Soms is het belangrijk om onderdelen of meubelen op maat te laten maken, zoals een boekenkast van een bepaalde afmeting en stijl of een wastafel met onderkast. Daarover meer in een volgende blogpost.

Leeftijdbestendig
Ergonomische aspecten spelen vaak ook een rol in mijn interieuradviezen.  Als de wasmachine wat hoger geplaatst wordt, hoef je niet te bukken. Een trap moet goed beloopbaar zijn, desnoods met tussentredes. Een nachtlampje onder het bed voorkomt struikelen en stoten. Lades in de keukenkasten zijn een alternatief voor steeds maar bukken om achter in de kast te kijken. Ze zijn er ook voor de koelkast. Dit is een kleine greep uit een scala van mogelijkheden voor leeftijdbestendig wonen.

Lees hier meer over interieuradvies en over interieurontwerp voor een nieuwbouw appartement.

Bewaren

Bewaren