Advies bij verbouwing woonark
9 juni 2017
Huis te Water

Advies bij verbouwing woonark

In december begon ik aan de voorbereiding van de verbouwing van een woonark bij de Sixhaven. De verbouwing is inmiddels -begin juni- in volle gang.

six schoonmaak buitenkant
De plek waar de ark ligt is fantastisch. Lucht en ruimte rondom, uitzicht op het water met op de achtergrond het centraal station. Een vrije buitenplek midden in de stad.
De ark, oorspronkelijk gebouwd als munitieschip, bestaat uit een betonnen bak met zware betonnen balken en spanten en een vrij lichte, niet-geïsoleerde opbouw van twee verdiepingen. Beide verdiepingen zijn zo’n 90 m2 groot, het ruim met grotendeels stahoogte iets kleiner. Het schip is hard aan renovatie toe. De nieuwe bewoners willen het schip bovendien volledig energie-neutraal maken. Lees hier hoe dat gaat.
Bij de verbouwing worden alle binnenmuren gesloopt. Een deel van de kozijnen wordt vervangen en er komt een nieuw dak. De beide trappen worden verwijderd, de nieuwe trappen komen op een andere plek. Mijn werk bestond uit het ontwerpen van een nieuwe indeling van de ark. Op de benedenverdieping een woonkamer met keuken, slaapkamer, badkamer, hal en wc, op de bovenverdieping twee werkkamers, waarvan er één ook als logeerruimte gebruikt gaat worden met een eigen badkamer en kitchenette.

verbouwing woonark zaagmachine

Ook ontwierp ik een nieuwe trap naar boven en een trap naar het ruim. Dat was een heel gepuzzel. Want al is het een groot schip, de ruimte voor de twee trappen is beperkt. Begin en eind van beide trappen moeten op drie verdiepingen goed uitkomen, de vrije hoogte boven de onderste trap moet voldoende zijn en de beloopbaarheid uiteraard goed.
Nadat we een optimale indeling uitgedacht hadden, maakte ik het verlichtingsplan. Daarna zette ik de indeling op tekening met de maatvoering van de elektra, en kon de bouwkundig tekenaar alles uitwerken. Een aannemer werd gevonden en een bouwbegeleider voor het dagelijks toezicht.
Om een grotere bruikbaarheid van het ruim te verkrijgen, moeten er een aantal betonnen balken worden weggezaagd. Ook moeten er gaten in de beneden-vloer geboord worden t.b.v. af- en aanvoer van water e.d. Een enorm werk en een hels kabaal om dit voor elkaar te krijgen.
Maar als straks langs de openslaande deuren van de woonkamer de zwanen zwemmen, raakt al dat stof en kabaal, al het werk wat een verbouwing kost weer op de achtergrond.
Lees hier meer over advies bij en voorbereiding van een verbouwing.
Op de foto de trapgaten en de twee tijdelijke trappen.
verbouwing woonark twee trapgaten

verbouwing woonark twee trapgatenverbouwing woonark twee trapgatenverbouwing woonark twee trapgatenBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren