Advies bij de verbouwing van een woonark
23 maart 2018
Huis te Water, een energieneutrale woning

Advies bij de verbouwing van een woonark

Verbouwing
Ik ben benieuwd hoe het geworden is. Hebben de zwanen deze zomer hun kop door de openslaande deuren naar binnen gestoken? Is de kamer voor de kleinkinderen –vrijdag is opa- en omadag- echt een speelkamer geworden?
Vanmiddag zal ik het weten.

De opdracht
Eind december 2016 kreeg ik de opdracht om de verbouwing van een woonark voor te bereiden: de indeling moest op de schop, de ark moest van binnen totaal gestript en opnieuw worden opgebouwd. En volledig energieneutraal worden.
De ark is in de tweede wereldoorlog gebouwd als munitieschip, van zwaar en dik beton. Toen het als munitieschip niet meer in gebruik was, is hij jaren bewoond door man met hond. Dat mijn opdrachtgevers, toen ze bij toeval op de ark stuitten, zover door de ellende heen konden zien en de potentie van de ark zagen, vind ik knap. 

De locatie
De ark ligt op een unieke plek. En dan bedoel ik ook echt uniek. Zo’n plek is er maar één in Amsterdam. Aan het IJ, met de geur van het water en het geluid van schepen en meeuwen. Met een landje voor de deur, uitzicht rondom en goed bereikbaar per fiets, trein, auto en boot. 

Huis te Water
Het Huis te Water is groot: twee verdiepingen van 90 m2 boven het water en nog eens 80 m2 met stahoogte onder water. Tijdens de verbouwing ben ik er een paar keer geweest en 8 maanden geleden was de verhuizing. Vanmiddag ga ik er met een fotograaf aan het werk om foto’s voor mijn portfolio te maken.

verbouwing woonark zaagmachine

De verbouwing
Bij de verbouwing werden alle binnenmuren gesloopt. Een deel van de kozijnen werd vervangen en er kwam een nieuw dak wat vol zonnenpanelen ligt. De beide trappen werden verwijderd. Mijn werk bestond uit het ontwerpen van een nieuwe indeling van de ark. Op de benedenverdieping een woonkamer met keuken, slaapkamer, badkamer, hal en wc, op de bovenverdieping twee werkkamers, waarvan er één ook als logeerruimte gebruikt gaat worden met een eigen badkamer en kitchenette.
Ook ontwierp ik een nieuwe trap naar boven en een trap naar het ruim. Dat was een heel gepuzzel. Want al is het een groot schip, de ruimte voor de twee trappen is beperkt. Begin en eind van beide trappen moeten op drie verdiepingen goed uitkomen, de vrije hoogte boven de onderste trap moet voldoende zijn en de beloopbaarheid uiteraard goed.
Nadat we een optimale indeling uitgedacht hadden, maakte ik het verlichtingsplan. Daarna zette ik de indeling op tekening met de maatvoering van de elektra, en kon de bouwkundig tekenaar alles uitwerken. Een aannemer werd gevonden en een bouwbegeleider voor het dagelijks toezicht.

Om een grotere bruikbaarheid van het ruim te verkrijgen, moesten er een aantal betonnen balken worden weggezaagd. Ook werden er gaten in de beneden-vloer geboord t.b.v. af- en aanvoer van water e.d. Een enorm werk en een hels kabaal om dit voor elkaar te krijgen.
Ik ben benieuwd om het straks te zien. Het uitzicht vanuit de werkkamer boven, de twee trappen boven elkaar, de keuken… alles eigenlijk. Zie hier voor een
uitgebreider verslag van de verbouwing.