Blog: Onderhanden werk

Onderhanden werk

Het leuke aan mijn werk is, dat ik iets maak wat er daarvoor nog niet was. Of dat nu een ontwerp voor een interieur is, of een kast-op-maat of een kleuradvies. Dat is iedere keer spannend. Er is een vraag, samen denken we na, er ontstaat een idee, ik werk dat uit, geef het handen en voeten, probeer het uit, en op een gegeven moment is er een originele oplossing op maat. En het werkt. Dat is kicken!

onderhanden werk voorjaar 2019
25 maart 2019,
leeftijdbestendig voor alle leeftijden

Bouwbegeleiding renovatie woning Sloten
Onze opdrachtgevers zagen in de jaren negentig hun woning gebouwd worden in Nieuw Sloten. Inmiddels zijn het huis en ook de opdrachtgevers 25 jaar ouder. Onze opdracht: nóg 25 jaar woongenot creëren. Daarbij is het nodig de woning te renoveren en leeftijdbestendig te maken. De badkamer en keuken moeten worden vernieuwd. Het gaat om een woning met een lekkere tuin en een slootje aan de achterkant . Maar het is er donker en er is vanuit de eetkamer alleen maar  ‘contact’ met de tuin via een laag geplaatst raam. We vergroten het raam tot een iets uitgebouwd, vierkant raam, waar je lekker in de vensterbank kunt zitten en je buiten voelt, maar waar je ook vlakbij de open keuken zit en contact hebt met degene die aan het koken is. We adviseren lichtere kleuren voor wanden en gordijnen. En nieuwe verlichting op basis van een verlichtingsplan. We komen uit op energiezuinige LED-verlichting met dimmers, deels op bewegingsschakelaars. Twee grote op maat gemaakte boekenkasten, samen genoeg om de hele bibliotheek te huisvesten: 60 meter plank. Een traplift is voorbereid, maar (nog) niet nodig. Leeftijdbestendig en comfortabel.verbouwing en renovatieLeeftijdbestendig wonen in Almere
We kregen de opdracht om een leeftijdbestendig interieurontwerp voor een nieuwbouw appartement te maken. De bouw van het complex Valencia in Almere moet nog van start gaan. Dat geeft ons de mogelijkheid om te adviseren bij de zogenaamde koperskeuzes en meerwerkopties. Op dit moment beginnen we met meerwerk rond de ruwbouw (aanpassingen in de plattegrond en de elektra) en met koperskeuzes die over de afbouw gaan (de invulling van keuken en badkamer en de keuze van binnendeuren). Daarna werken we stap voor stap verder: een verlichtingsplan, de keuze van de vloer, bergruimte en kasten op maat, de kleurstelling van het geheel, stoffering en meubilering. Een licht en vriendelijk ingericht interieur is het einddoel. Het gaat hier dus om een compleet interieuradvies. Alles fijn gelijkvloers in het nieuwe appartement, iets heel anders dan de drie verdiepingen van de mooie jaren 30-woning, die de 60-plusser hiervoor inruilt.

Interieurontwerp eengezinswoning Houthavens, Amsterdam
Ook de toekomstige woning van een jong gezin in de Houthavens moet ‘leeftijdbestendig’ worden, maar dan in de zin van bestendig voor een gezin en geschikt voor kleine kinderen. Het gaat om een ruime eengezinswoning van drie verdiepingen, plus zolder, plus souterrain.
We hebben eerst nagedacht over de indeling van de begane grond: een grote rechthoekige ruimte met open keuken, die een eigen karakter moet krijgen. We zijn uitgekomen op een interieurontwerp waarin lange zichtlijnen zijn blijven bestaan, maar er ook beslotenheid is ontstaan.
We gaan verder met een kleuradvies voor de woonkamer met open keuken en de open trap die alle verdiepingen verbindt, en natuurlijk een verlichtingsplan. Uiteindelijk werken we het interieuradvies per verdieping uit. Daarbij gaan we de nodige bergruimte laten bergruimte laten ontstaan.

Advies bij verbouwing bovenwoning Jordaan, Amsterdam
In een pand in de Jordaan woont een gezin met twee kinderen in een bovenwoning. Ze wonen er nu twee jaar en moeten het huis eigenlijk nog naar hun hand zetten. Een open keuken en een nieuwe badkamer staan op het wensenlijstje. We adviseren bij het ontwerp daarvan. Verder zoeken we naar slimme bergruimte en ontwerpen we maatwerk kasten. Voor de woonkamer geven we kleur- en lichtadvies, en advies over meubilair en stoffering.

Advies bij verbouwing bovenwoning Haarlem
Onze opdrachtgever verhuisde van Maastricht naar Haarlem. Ze vond daar een goede jaren 30 bovenwoning aan een straat met veel groen. Ruimte genoeg voor haar, maar niet de ruimte zoals ze die precies wilde hebben. We ontwerpen een nieuwe, open keuken. Daar betrekken we de uitbouw bij. En we adviseren hoe keuken en woonkamer één geheel kunnen gaan vormen.
Op de bovenverdieping verplaatsen we de petieterige doucheruimte naar een zijkamer, waar we een badkamer van deze tijd van maken. Met een ruime inloopdouche, een riante wastafel en een tweede wc.

Kinderkamers en zolderverbouwing, Baarn
We zijn gevraagd om een voorlopig ontwerp te maken voor een zolderverbouwing in een eengezinswoning. Er lijkt op zolder voldoende ruimte voor twee slaapkamers en een doucheruimte. Daar hebben de opgroeiende kinderen dan hun domein. Op de eerste verdieping komt ruimte vrij voor een goede logeerkamer en een werkkamer. We gaan onderzoeken of een Velux dakkapel hier een goede oplossing kan zijn.


kinderkamer
8 februari 2019,
op zoek naar verloren ruimte

In de zomer werden we benaderd door een gezin op zoek naar ruimte.
Ruimte om dingen op te bergen,
ruimte om te spelen,
ruimte waar de oudste zoon van 2 jaar kan slapen,
ruimte voor het kindje dat nog geboren moet worden en
ruimte voor een logerende oma.
De vraag was of we een plan konden maken om dat allemaal een plaats te geven in die ene grote slaapkamer.

maatwerk kinderkamer

Denk 3D, ga de hoogte in op zoek naar vergeten ruimte, gebruik de beperkingen om iets extra’s tot stand te brengen.

We ontwikkelden een plan en schetsten een voorlopig ontwerp: een mezzanine of tussen-vloer, met twee hoogtes. Een deel van de vloer heeft een volwassen stahoogte met kastruimte eronder, een ander deel van de entresol ligt wat hoger, dus minder stahoogte maar meer ruimte eronder.
Jenske Dijkhuis, die voor Emma interieuradvies het voorlopig ontwerp tekende, werkte ook een definitief ontwerp uit en hield de regie bij de realisatie.

Maatwerk voor een geweldige oplossing.
Geen ‘hokjes denken’, niet een grote kamer opdelen in 2 of 3 kleine kamertjes, maar ruimte houden, hoekjes maken, een eigen plekje met een raam erin of een trap ernaar toe. Gebruik maken van de hoogte in de kamer en met een tussenvloer het vloeroppervlak vergroten.

maatwerk bedstee

denk 3D – denk multifunctioneel – denk ruim

het bouwen van de vloer

Levensloopbestendig wonen in Amsterdam
29 juli 2018,
nieuwe opdrachten

Drie van de opdrachten die Emma interieuradvies vlak voor de zomer kreeg, hadden met ‘levensloopbestendig wonen’ te maken:

  • Een nieuw interieur vormgeven en de indeling van de woning aanpassen bij een verhuizing van een grachtenpand met veel trappen en trapjes naar een gelijkvloers appartement aan het Westerdok;
  • Een nieuw interieur vormgeven van een omgekeerde ‘kangoeroewoning’ met weids uitzicht over het water bij een verhuizing van een grachtenpand naar een nieuwbouwappartement op Zeeburgereiland;
  • Een jaren negentig woning in oud Sloten renoveren voor weer 25 jaar woongenot.

 

Aandachtspunten: veiligheid, comfort, ergonomie, akoestiek, verlichting en ruimtegebruik
Bij het levensloopbestendig* maken van een woning besteed ik aandacht aan veiligheid, comfort, ergonomie, akoestiek, verlichting en ruimtegebruik. Concreet kan het gaan om:

  • Veiligheid in de badkamer: goede verlichting is belangrijk, net als kleurcontrast tussen de vloer en de wanden. Contrast bevordert de oriëntatie;
  • Ergonomie in de keuken: apparatuur op hoogte, kasten makkelijk te bereiken;
  • Een goede akoestiek: geen galm, goede spraakverstaanbaarheid;
  • Een verlichtingsplan met voldoende, oftewel veel licht. Direct en indirect licht moeten elkaar goed afwisselen. Oriëntatieverlichting met een bewegingsschakelaar voorkomt ’s nachts vallen: een lichtje onder het bed dat aangaat als je eruit stapt is ideaal;
  • Gangen die voldoende breed zijn om zo nodig met een rollator te lopen.

Ruime gangen: leeftijdbestendig en mooi
In twee van de drie opdrachten waren de bestaande gangen erg smal. In beide woningen kan met een kleine verbouwing de plattegrond aangepast worden, zodat er voldoende ruimte komt. Het appartement op het Westerdok wint daar veel bij.

Maatwerk voor meters boek
Bij de opdrachten gaat het, naast alle leeftijdbestendigheid, ook gewoon om een interieuradvies. Er was één woonwens die bij alle drie terugkwam: een boekenkast met méters plank. Dus een boekenkast op maat, waar alle boeken in passen – of in ieder geval alle boeken die mee mogen verhuizen. Dat kan een ontwerp zijn in een bestaand, modulair systeem, zoals de FNP-serie van Moormann of een eigen ontwerp van Emma interieuradvies.


Eigen stijl in kleur en meubel
Bij alle drie sgaat het dus om levensloopbestendig wonen en toevalligerwijs vragen alle drie om een maatwerk boekenkast. Verder is alles anders, omdat de woonwensen en gewenste stijl in niets op elkaar lijken. Een interieuradvies op basis van die twee aspecten maakt dat de woning eigen voelt. Met een kleurenschema dat bij de bewoners past. “Ik wil alle kleuren in de woonkamer” voor de één en “ik houd het meest van ton sur ton in groen” bij de ander. Met een raambekleding die bij het interieur past, en ook bij het uitzicht en de brede ramen. Met een lekkere nieuwe bank die comfortabel zit. Voor de één is dat: rechtop en redelijk strak, voor de ander een wat hogere rugleuning en lekker onderuit zakken. Met, nee zónder al die trappen en nauwe doorgangetjes. Minder kamers en ook minder vierkante meters, maar gelijkvloers en precies op maat. Als de jas die past, en die lang blijft passen dankzij het leeftijdbestendig ontwerp.

 

* Eigenlijk een vreemd woord: alsof een woning geschikt maken voor een jong gezin waar een tweede kindje op komst is niet leeftijdbestendig zou zijn. Maar het wordt nu eenmaal gebruikt voor het aanpassen van de woning aan de behoeften van de 60-plusser.


Advies bij de verbouwing van een woonark
23 maart 2018,
Huis te Water, een energieneutrale woning

Verbouwing
Ik ben benieuwd hoe het geworden is. Hebben de zwanen deze zomer hun kop door de openslaande deuren naar binnen gestoken? Is de kamer voor de kleinkinderen –vrijdag is opa- en omadag- echt een speelkamer geworden?
Vanmiddag zal ik het weten.

De opdracht
Eind december 2016 kreeg ik de opdracht om de verbouwing van een woonark voor te bereiden: de indeling moest op de schop, de ark moest van binnen totaal gestript en opnieuw worden opgebouwd. En volledig energieneutraal worden.
De ark is in de tweede wereldoorlog gebouwd als munitieschip, van zwaar en dik beton. Toen het als munitieschip niet meer in gebruik was, is hij jaren bewoond door man met hond. Dat mijn opdrachtgevers, toen ze bij toeval op de ark stuitten, zover door de ellende heen konden zien en de potentie van de ark zagen, vind ik knap. 

De locatie
De ark ligt op een unieke plek. En dan bedoel ik ook echt uniek. Zo’n plek is er maar één in Amsterdam. Aan het IJ, met de geur van het water en het geluid van schepen en meeuwen. Met een landje voor de deur, uitzicht rondom en goed bereikbaar per fiets, trein, auto en boot. 

Huis te Water
Het Huis te Water is groot: twee verdiepingen van 90 m2 boven het water en nog eens 80 m2 met stahoogte onder water. Tijdens de verbouwing ben ik er een paar keer geweest en 8 maanden geleden was de verhuizing. Vanmiddag ga ik er met een fotograaf aan het werk om foto’s voor mijn portfolio te maken.

verbouwing woonark zaagmachine

De verbouwing
Bij de verbouwing werden alle binnenmuren gesloopt. Een deel van de kozijnen werd vervangen en er kwam een nieuw dak wat vol zonnenpanelen ligt. De beide trappen werden verwijderd. Mijn werk bestond uit het ontwerpen van een nieuwe indeling van de ark. Op de benedenverdieping een woonkamer met keuken, slaapkamer, badkamer, hal en wc, op de bovenverdieping twee werkkamers, waarvan er één ook als logeerruimte gebruikt gaat worden met een eigen badkamer en kitchenette.
Ook ontwierp ik een nieuwe trap naar boven en een trap naar het ruim. Dat was een heel gepuzzel. Want al is het een groot schip, de ruimte voor de twee trappen is beperkt. Begin en eind van beide trappen moeten op drie verdiepingen goed uitkomen, de vrije hoogte boven de onderste trap moet voldoende zijn en de beloopbaarheid uiteraard goed.
Nadat we een optimale indeling uitgedacht hadden, maakte ik het verlichtingsplan. Daarna zette ik de indeling op tekening met de maatvoering van de elektra, en kon de bouwkundig tekenaar alles uitwerken. Een aannemer werd gevonden en een bouwbegeleider voor het dagelijks toezicht.

Om een grotere bruikbaarheid van het ruim te verkrijgen, moesten er een aantal betonnen balken worden weggezaagd. Ook werden er gaten in de beneden-vloer geboord t.b.v. af- en aanvoer van water e.d. Een enorm werk en een hels kabaal om dit voor elkaar te krijgen.
Ik ben benieuwd om het straks te zien. Het uitzicht vanuit de werkkamer boven, de twee trappen boven elkaar, de keuken… alles eigenlijk. Zie hier voor een
uitgebreider verslag van de verbouwing.

 

 


renovatie
17 februari 2018,
renovatie, bouwbegeleiding en interieuradvies

oplevering renovatie en interieuradvies appartement
In december besteedden we veel tijd aan de bouwbegeleiding van de renovatie van een appartement. In een eerdere fase hadden we het interieurontwerp gemaakt en de verbouwing voorbereid. De bestaande bijkeuken werd verbouwd tot studeerkamer en kreeg een meer open verbinding met de woonkamer. We maakten een verlichtingsplan, ontwierpen een aantal kasten voor de woonkamer en voor de studeerkamer, de keuken werd voor een deel vernieuwd, alle muren en plafonds werden gestuukt en gesausd, de vloer geschuurd en opnieuw in de olie gezet.

De tevreden klant liet ons weten: “Emma interieuradvies heeft de renovatie van mijn appartement voorbereid en de uitvoering begeleid. Voor het eerst voel ik me helemaal thuis in een huis dat echt “van mij” is en bij me past. Prettig en geduldig in de samenwerking , professioneel in kennis en kunde.”
Lees hier meer over advies bij verbouwing en renovatie.

kijkdag nieuwbouwappartement
Bouwen gaat wel snel, maar toch duurt het lang…
Eindelijk was het zover, de toekomstige bewoners van een appartement op het Zeeburgereiland konden na een lange periode van voorbereiding voor het eerst in hun appartement rondlopen. Reuze spannend. Het is nog bij lange na niet klaar, maar de buitenmuren staan, de bouwvloer ligt, het uitzicht is er en alles wat interieur is zal in de loop van de tijd gemaakt worden. Eigenlijk is het appartement wat je een kangoeroe-woning noemt; bij het appartement hoort een studio  van een kleine 30 m2 voor een tijdelijk inwonende dochter of een lang logerende gast. Intussen zijn we het interieurontwerp aan het maken: het verlichtingsplan is gemaakt, het sanitair en de tegels voor de badkamers en wc zijn gekozen, de keuken ook, en de vloer is bepaald. Binnenkort gaan we verder met de inrichting van de studio. Oplevering wordt verwacht in november.

ontwerp vensterbank
In Badhoevedorp zijn we bezig met de renovatie en het interieurontwerp van een appartement. In de woonkamer is een enorm raam aan de voorkant van zo’n 5 meter breed. We hebben hiervoor een vensterbank ontworpen, waar je lekker in kunt zitten. Een radiator wordt ingebouwd. De kleur van de vensterbank –zandgrijs- is dezelfde als die van de keuken. Een Next 125 keuken, geleverd door Intermat in Mijdrecht.

Op de 3D-visualisaties (b)lijken ook de hond en de kleinkinderen te staan.

 


Interieuradviezen en advies bij renovatie
21 oktober 2017,
onderhanden werk najaar en winter 2017

Na de zomer kreeg Emma interieuradvies een aantal mooie nieuwe opdrachten.
En: Emma interieuradvies breidde uit. Om het vele werk het hoofd te kunnen bieden, om kwaliteit te blijven leveren en plezier in het werk te houden, is ondersteuning gezocht en gevonden in de persoon van Jenske Dijkhuis.

In Oost gaat Emma interieuradvies een verbouwing voorbereiden van een maisonnette waar een gezin met drie kinderen woont.  De kinderen, drie meisjes, worden groter en willen elk een eigen kamer. Bovendien is er te weinig ruimte in de badkamer. Na de verbouwing van de slaapverdieping komt volgend jaar een interieurontwerp van de woonverdieping aan de orde.

En Emma interieuradvies bouwt een tuinhuis in de Watergraafsmeer. Een tuinhuis dat gebruikt gaat worden als muziekkamer en als extra kamer om op die manier in huis wat meer ruimte te krijgen. Akoestisch advies maakt deel uit van het project.

We geven een kleuradvies aan een eerdere opdrachtgever, die een appartement gekocht heeft in het nieuwbouw complex Holland Park in Diemen. De bouw vordert inmiddels, de oplevering wordt in het voorjaar verwacht.

Het interieurontwerp van een appartement in aanbouw op het Zeeburgereiland (zie bericht 4 mei) gaat gelijk op met de bouw. De 1e paal is gelagen, de contouren van de kelderverdieping zijn te zien. De keuken is gekozen, de badkamer ook. Het verlichtingsplan is gemaakt. De vloer hebben we afgelopen week gekozen. Kleuren komen in zicht, gordijnen, boekenkasten …

Emma interieuradvies denkt mee over de verbouwing van een bovenwoning in de Rivierenbuurt, een echt Amsterdamse School huis met kleine kamertjes en veel kruip-door-sluip-door. Hoe kan hier minder ruimte verloren gaan door gangen en hoe kunnen er 3 kinderkamers komen. Verbouwing en interieurontwerp.

We werken aan het interieurontwerp van een vrijstaande woning die casco wordt opgeleverd. Een opdracht waar ik een jaar geleden –bij de koop van het huis – mee gestart ben. De oplevering wordt verwacht in december. De plattegrond van de woning is aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Het gaat hier om interieuradvies, kleuradvies en veel maatwerk. Een op maat gemaakte inloopkast, een boekenkast, een servieskast en een op maat gemaakte keuken. En een toepassing van Philips Hue voor een draadloze aansturing van de verlichting.

We geven een interieuradvies en advies bij de renovatie van een wat ouder en enigszins uitgeleefd appartement in een monumentaal pakhuis, een industriële loft. Daar doen we ook de bouwbegeleiding. Een lekker hoge, grote ruimte.

Ook in Badhoevedorp geven we een interieuradvies voor een appartement dat opgeknapt moet worden en ingericht voor de nieuwe eigenaar. Slaapruimte en speelruimte voor logerende kleinkinderen, leef- en werkruimte voor de bewoonster. Een nieuwe vloer, kleuradvies, lichtadvies, een nieuwe keuken en badkamer.

In de Hoofddorppleinbuurt (west) bereiden we een uitbouw voor: een halve zolderverdieping uitbouwen tot een hele slaapverdieping en op het dak een dakterras en dakhuisje. Uiteraard doen we dit in samenwerking met een constructeur en bouwkundig tekenaar. Interieuradvies voor de slaapverdieping, zodat hier de ouders en twee kindjes kunnen slapen.

In Slotermeer denkt Emma interieuradvies mee over het veranderen en renoveren van een benedenverdieping. Al of niet een uitbouw naar de tuin, al of niet een nieuwe keuken. Een uitgebreid interieuradvies.

De voorbereiding van de grote verbouwing van het pand in de Pijp (zie bericht 4 april) vordert. Boeiend om na te denken hoe je een ‘verhuurbaar’ interieur kunt realiseren wat niet saai of neutraal en alleen maar hufter-proof is, maar mooi en eigenzinnig.

Heerlijk werk! Ieder project is anders, brengt nieuwe contacten, geeft nieuwe inzichten, leert ons nieuwe dingen.
Van alle projecten zal ik verslag doen als ze afgerond zijn en er wat te zien is.


Verbouwing woonark
28 augustus 2017,
Renoveren en energieneutraal

De verbouwing van de woonark vordert. De verhuizing staat voor eind van de maand gepland. Gisteren nam ik wat foto’s.

Verbouwing woonark Amsterdam aan het ij emma interieuradvies

emma interieuradvies verbouwing woonark afbouw

Energieneutraal bouwen: warmtepomp, warmtewisselaar, isolatie, nieuwe kozijnen met 3-dubbel glas, een dak vol zonnepanelen.

verbouwing woonark isolatie emma interieuradvies

verbouwing woonark isolatie emma interieuradviesverbouwing woonark isolatie emma interieuradviesverbouwing woonark isolatie emma interieuradviesverbouwing woonark isolatie emma interieuradviesemma interieuradvies verbouwing woonark afbouwBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Interieuradvies Amsterdam
29 juni 2017,
Interieuradvies: meer dan een metamorfose

Ik breng regelmatig interieuradvies uit in Amsterdam en omgeving. Om tot een interieurontwerp met kwaliteit te komen, ga ik stapsgewijs te werk, steeds met oog voor het geheel. Ik bespreek hieronder de stappen en laat zien wat er allemaal mogelijk is. Interieuradvies kan een metamorfose van de woning betekenen, maar dat niet alleen!

De vraag
Mijn klanten vragen om uiteenlopende redenen interieuradvies. Ze gaan bijvoorbeeld verhuizen naar een kleinere of een gelijkvloerse woning. Of de huidige inrichting van hun appartement bevalt niet. Het interieur vormt geen eenheid, oogt rommelig of voelt ongezellig. Ik denk na over de vraag. Wat betekent het dat er eenheid mist? Waarom wordt de ruimte als ongezellig of rommelig ervaren?  Waar zit hem dat in?

Indeling
In een interieuradvies ga ik uit van woonfuncties. Met andere woorden: hoe en voor welke activiteiten wordt de ruimte gebruikt? Op een plattegrond geef ik de deuren en hun draairichting aan en ik zoek naar een logische, optimale indeling.

Stijl en sfeer
Stijl en sfeer zijn bij een interieuradvies net zo belangrijk als functionaliteit. Ik probeer een woord, begrip of beeld te vinden dat goed past bij de vraag van de klant. Van daaruit werk ik verder aan een interieurconcept.

Structuur
De middelen om het interieurontwerp te realiseren en de vorm waarin dat gebeurt maken samen de structuur uit. Dit onderdeel van het interieuradvies gaat over de keuze van materialen en omvat onder meer kleuradvies, lichtadvies en advies over akoestiek. Materiaalkeuze en kleurgebruik zijn de meest zichtbare middelen. Verlichting, akoestische en geluidisolerende middelen zijn minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk.

Balans
Wat is een woning met comfort? In mijn interieuradvies ga ik uit van een balans binnen en tussen de verschillende ruimten in een woning. Ik zorg ervoor dat de structuur past bij de functie van de ruimte, dat geeft comfort. Een slaapkamer is een rustige plek. Het is er stiller dan in de andere kamers en de materialen zijn er mogelijk zachter, donkerder en warmer. De open keuken en eetkamer van een gezin is een ruimte waar reuring is. Het licht is er helder, de materialen stevig en makkelijk schoon te maken en er is voldoende bewegingsruimte.

Samenhang
Functies, indeling, stijl en sfeer, middelen, vorm: ik bekijk ze apart en in samenhang in mijn interieuradviezen. De combinatie van middelen sorteert een bepaald effect, een sfeer, een stijl. Materiaalkeuze beïnvloedt de akoestiek, kleurgebruik de stemming, de combinatie van beiden de gevoelstemperatuur. Duurzaamheid is voor steeds meer mensen een criterium. Bij natuurlijk, organisch materiaal is een zekere aging en slijtage toegestaan of zelfs gewenst. Een houten tafel leeft. Natuurlijk materiaal is meestal te herstellen en te repareren. Kunststof daarentegen moet er als nieuw blijven uitzien, anders verliest het zijn kwaliteit. Het is alleen te vervangen.

Maatwerk
In mijn interieuradvies kan ik een breed scala aan middelen inzetten. Soms is het belangrijk om onderdelen of meubelen op maat te laten maken, zoals een boekenkast van een bepaalde afmeting en stijl of een wastafel met onderkast. Daarover meer in een volgende blogpost.

Leeftijdbestendig
Ergonomische aspecten spelen vaak ook een rol in mijn interieuradviezen.  Als de wasmachine wat hoger geplaatst wordt, hoef je niet te bukken. Een trap moet goed beloopbaar zijn, desnoods met tussentredes. Een nachtlampje onder het bed voorkomt struikelen en stoten. Lades in de keukenkasten zijn een alternatief voor steeds maar bukken om achter in de kast te kijken. Ze zijn er ook voor de koelkast. Dit is een kleine greep uit een scala van mogelijkheden voor leeftijdbestendig wonen.

Lees hier meer over interieuradvies en over interieurontwerp voor een nieuwbouw appartement.

Bewaren

Bewaren


Advies bij verbouwing woonark
9 juni 2017,
Huis te Water

In december begon ik aan de voorbereiding van de verbouwing van een woonark bij de Sixhaven. De verbouwing is inmiddels -begin juni- in volle gang.

six schoonmaak buitenkant
De plek waar de ark ligt is fantastisch. Lucht en ruimte rondom, uitzicht op het water met op de achtergrond het centraal station. Een vrije buitenplek midden in de stad.
De ark, oorspronkelijk gebouwd als munitieschip, bestaat uit een betonnen bak met zware betonnen balken en spanten en een vrij lichte, niet-geïsoleerde opbouw van twee verdiepingen. Beide verdiepingen zijn zo’n 90 m2 groot, het ruim met grotendeels stahoogte iets kleiner. Het schip is hard aan renovatie toe. De nieuwe bewoners willen het schip bovendien volledig energie-neutraal maken. Lees hier hoe dat gaat.

verbouwing woonark zaagmachine

Als straks langs de openslaande deuren van de woonkamer de zwanen zwemmen, raakt al dat stof en kabaal, al het werk wat een verbouwing kost weer op de achtergrond.
Lees hier meer over advies bij en voorbereiding van een verbouwing.
Op de foto de trapgaten en de twee tijdelijke trappen.
verbouwing woonark twee trapgaten

verbouwing woonark twee trapgatenverbouwing woonark twee trapgatenverbouwing woonark twee trapgatenBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


interieurontwerp Zeeburgereiland
4 mei 2017,
interieurontwerp nieuwbouw

In CPO-verband wordt op het Zeeburgereiland Blok 6 gebouwd, althans de voorbereiding is in volle gang.zeeburgereiland
Het gebouw komt aan de dijk tegenover Durgerdam te liggen. Mijn opdrachtgever krijgt de beschikking over een ruim appartement met daaraan vast een kleine studio. In de studio gaat de studerende dochter wonen.
Ik word gevraagd om het interieurontwerp voor dit nieuwbouw appartement te maken. Als eerste zet ik op een rijtje wat er allemaal gebeuren en in welke volgorde: de indeling van het appartement, de plattegrond, moet nog eens goed bekeken worden. Daarna maak ik een verlichtingsplan, zodat ik ook de elektrische installatie op tekening kan aanpassen. Het interieurontwerp gaat verder met een keuze voor de vloeren, de keuken en de badkamers. Zo in het begin zijn het allemaal losse onderdelen, losse brokken. Alles kan nog. Na verloop van tijd komt er eenheid in, een concept wat de basis vormt van het interieurontwerp. Kleuren, materialen, maatvoering, verlichting, meubilering, enzovoort.
Wordt vervolgd.

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Renovatie woningen de Pijp
4 april 2017,
Interieurontwerp voor zes appartementen

Een groot pand in de Pijp gaat gerenoveerd worden en wordt verbouwd tot 6 zelfstandige appartementen, die verhuurd zullen gaan worden. De eigenaar van het pand wil geen neutrale, saaie renovatie die neutrale, saaie appartementen oplevert, maar wil een interieurontwerp waarin duurzaamheid en eigenheid de boventoon voeren, wil een pand realiseren waar je graag woont. Vergunning is gevraagd en gekregen.
Hij vraagt mij om een interieurontwerp voor de afbouw te maken. Ik ga me bezig houden met de indeling, de keukens, de badkamers, het verlichtingsplan, de kleuren en materialen.
Ik zal verslag doen van de voortgang.


verbouwing woonark
23 december 2016,

Op het eind van het jaar krijg ik nog een mooie opdracht: adviseren bij de verbouwing van een grote woonark, een watervilla. De ark ligt op een prachtige plek, maar ziet er van binnen niet uit.
Ik doe verslag.


interieuradvies Oude Waal
21 december 2016,

Aan de Oude Waal staat een eengezinswoning van 4 verdiepingen. In het midden van de woning het trappenhuis.
De vraag is of ik wil adviseren hoe de verbinding tussen de zitkamer aan de voorkant en de woonkeuken aan de achterkant op de 1e verdieping meer open kan zijn.
Bericht volgt.


interieuradvies Trompenburgstraat
16 december 2016,

Dit interieuradvies moet een betere indeling en meer harmonie en warmte brengen in de woonkamer.
De indeling van de zitkamer lijkt willekeurig en mist balans. Dit is deels het gevolg van het feit, dat de functie veranderd is: het huis wordt niet meer door twee mensen bewoond, maar door één. Bijkomend probleem is o.a. dat de woonkamer vrij smal is en er inkijk is van overburen, waardoor de indeling lijkt vast te liggen. Daar wil ik verandering in brengen.
Er mist warmte: de kleurstelling is vrij koel, de materialen niet ‘zacht’, de verlichting kan beter.
Verslag volgt


interieurontwerp nieuwbouw woning
7 december 2016,
vooroplevering

In het berichtje van  25 oktober schrijf ik over een advies wat m.n. op de indeling van de keuken van een nieuw te bouwen woning aan de Distelweg betrekking heeft. Vandaag was de vooroplevering van de woning. Prachtig en heerlijk ruim gezinshuis.
Na de vooroplevering hebben we een laatste bespreking. Daarna zet ik alles op papier: de indeling van de keuken en een globale indeling van de woonkamer, het kleurenplan, verlichtingsplan en een keuze voor de toe te passen materialen.
Een harmonieus geheel: warm, gezellig, levendig en niet tuttig of te trendy.
Ik ben benieuwd hoe alles er uit ziet als het gezin er eenmaal woont.


interieuradvies Watergraafsmeer
15 november 2016,

In mijn bericht van 22 juni vertel ik over een interieuradvies voor een woning in de Watergraafsmeer. Het plan was redelijk snel klaar, maar de realisatie liet een poosje op zich  wachten: het werd zomer; er waren vakanties; de aannemer moest tijd hebben; de serre moest ontruimd worden en de bewoners gingen twee-en-halve week uit logeren. Het is nog niet helemaal klaar; de glazen schuifdeur van The Doors is in bestelling en wordt binnenkort geplaatst. Maar voor nu foto’s van vóór het werk, tijdens het werk en het resultaat.interieuradvies Watergraafsmeer

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


interieuradvies Wethouder Frankeweg
15 november 2016,

Offerte uitgebracht voor een interieuradvies voor een benedenwoning aan de Wethouder Frankeweg.
Een andere indeling en een beter verlichtingsplan moeten meer structuur en eenheid in de woonkamer brengen.
Verder bericht volgt.
Lees hier meer over mijn werkwijze bij een interieuradvies.


interieurontwerp nieuwbouw woning
1 november 2016,
aanbesteding meerwerk nieuwbouw Watergang

Vanochtend kwam de offerte bij de opdrachtgever binnen voor het meerwerk dat we voorgesteld hebben voor een nieuw te bouwen woning in Watergang.
Ik heb hier in september veel tijd in gestoken. De standaard plattegrond moest worden aangepast.
Het meerwerk betreft het verplaatsen van de open keuken en het veranderen van de plattegrond van de 1e verdieping.
Op de 1e verdieping was standaard voorzien in een vlizotrap naar de zolder, vier slaapkamers en één badkamer. Ik heb een ontwerp gemaakt van een plattegrond met een vaste trap naar de zolder en 3 slaapkamers, waarbij de masterbedroom een inloopkast en een eigen badkamer krijgt.
De elektrische installatie is op deze veranderingen aangepast en bovendien uitgebreid.
Op de begane grond is een betere plaats voor de keuken gevonden.
Ik heb de keukenspecificaties op tekening gezet, de aanpassingen in de elektrische installatie en alle veranderingen in de plattegrond.
Samen met het ontwerpen van e.e.a. was dit veel werk wat in korte tijd gebeuren moest.
In januari ga ik verder met het interieurontwerp. Dan is er geen tijdsdruk meer.

Verslag volgt.
Lees hier meer over mijn werkwijze bij een interieurontwerp voor een nieuwbouw woning.


Amsterdam Noord: interieuradvies nieuwbouw
25 oktober 2016,

 

Bij een woning die nog gebouwd moet worden, is het vaak moeilijk voor te stellen hoe de ruimte er uit zal gaan zien. Kijkrichting, zichtlijnen, lichtinval: het is er allemaal nog niet.
Ik adviseer een gezin met twee kinderen, wiens woning half januari wordt opgeleverd. Een lekker ruime woning van 3 verdiepingen in Amsterdan Noord. Beide ouders houden zich in hun werk bezig met gezonde voeding; koken, eten, tafelen is belangrijk in het gezin.
Voor de indeling van de open keuken werd mijn hulp gevraagd. Bijna 10 vierkante meter en vrijwel vierkant. Vrij breed, maar eigenlijk net te smal voor een kookeiland. Aan één zijde open naar de woonkamer.
Het moet een gezellige keuken worden, maar niet rommelig. Speels, niet strak, maar wel praktisch.
Als de indeling bepaald is, volgt de keukeninrichting, een kleuradvies en een lichtadvies.

Wat ik nou zo leuk vond bij het eerste contact was de maquette van Lego te zien, goed op schaal. De keuken is in het slurfje links; aan tafel de kinderen met een paar vriendjes. Ik heb wel eens een kijkdoos gemaakt van een interieur, maar nog nooit een Lego-verdieping.

een Lego-maquette van het nieuwe huis

 

Bewaren


Amsterdam Noord: renovatie benedenverdieping plan afgerond
16 augustus 2016,
renovatie en woonkeuken

Vervolg op mijn bericht van 12 april

Het plan voor de verbouwing van de woning in Noord heb ik vandaag afgerond. Tekening van de gewijzigde plattegrond, de elektrische installatie, de werkomschrijving en meer zijn, nadat we laatst alles besproken hadden,
in een mapje naar de klant gestuurd.

In de afgelopen vier maanden bespraken we 5 concepten voor de indeling; daar koos de opdrachtgever er één uit. Het gekozen concept werkte ik uit in 4 varianten; de gekozen variant kende nog weer 3 mogelijkheden voor de opstelling en maatvoering van het kookeiland. Nadat ook daar een keuze in gemaakt was, heb ik de definitieve tekening van de plattegrond en installaties op papier gezet.

De twee kamers op de begane grond worden gedraaid: de leefkeuken aan de zonnige tuinkant, de logeer- annex werkkamer op het noorden. Via de trap en trapgat komt er volop licht in het midden van het huis, van boven tot beneden. Het trappenhuis krijgt een stalen tochtportaal met glas. Onder de trap veel groen: een soort wintertuin in een inpandige serre.

Een foto als voorbeeld van een stalen tochtportaal van De Hoop, Amsterdam de Hoop Amsterdam

voorbeeld van een stalen tochtportaal

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren