interierontwerp: de trap
3 maart 2018
Wat zijn de mogelijkheden van een trap in een interieurontwerp?

interierontwerp: de trap

de trap

Bij het uitwerken van een interieurontwerp heb ik vaak te maken met de trap. Ik houd van trappen. Behalve de verbinding tussen twee verdiepingen kan een trap ook andere functies hebben. Die van pleisterplaats, met een bordes waar je op kunt zitten: spelen of kletsen met iemand die beneden is. Of een trapkast: trap en kast tegelijk.

A room with a view
Ik maakte een interieurontwerp voor een nieuwbouwwoning, die kort geleden casco werd opgeleverd. De woning is standaard voorzien van een Vlizotrap naar de zolder. Het vervangen van de Vlizotrap door een vaste trap vormde een onderdeel van het interieurontwerp.

De beperkte ruimte vormde hierbij een probleem. Preciezer gezegd: de zoldertrap moest boven de trap naar de benedenverdieping komen en daar was te weinig stahoogte omdat de schuine kap al op de 1e verdieping begon. Het is een enorm gepuzzel geweest hoe we daar een trap konden plaatsen waarbij je niet je hoofd zou stoten tegen het schuine dak. Uiteindelijk vond ik de oplossing door vóór de trap een bordes te plaatsen van twee treden hoog. Hierdoor kon ik de trap iets weghalen van de schuine kap en was het probleem van de stahoogte opgelost.
Vervolgens heb ik nagedacht over de maat van het bordes. Het raam in de dakkapel naast de trap geeft een prachtig uitzicht over de polder, maar een hoge vensterbank maakt dat je daar niet lekker gaat zitten. Door het bordes met een hoogte van 40 cm. boven de vloer door te laten lopen tot aan het raam, is dat wel mogelijk. Een gezellig erkerbankje doet de rest. En zo hebben we a room with a view in plaats van een wiebelige Vlizotrap.

 

ruimtebesparende trappen

Een wenteltrap (‘spiltrap’ is de officiële term) neemt met tredes van normale breedte niet minder ruimte in dan een normale trap. Maar een spiltrap met een schuin staande spil wél. Het trapgat is slechts één vierkante meter groot.

Het is een knap ontwerp van EeStairs, die ook octrooi hebben op dit ontwerp.