de trap
26 februari 2018
Wat zijn de mogelijkheden van een trap in een interieurontwerp?

de trap

klimtrap
Eén van mijn eerste interieurontwerpen was het ontwerp voor een verbouwing van een slaapverdieping plus zolder. De vraag was of er een extra slaapkamer gerealiseerd kon worden, zodat alle kinderen een eigen kamer hadden. Door alle kamers een eigen stukje zolder te geven, heb ik dat voor elkaar gekregen.

klimtrap

Het kamertje van de jongste, een jongetje van 8, was zo klein dat er nauwelijks ruimte leek voor een trap. Daar heb ik een klimtrap voor ontworpen: kast en trap in één. De trap is bijzonder omdat de treden gedeeld zijn voor het linker en rechterbeen. Hierdoor neemt de trap weinig ruimte in en is toch goed beloopbaar. En leuk in een kinderkamer!

Het grootste deel van de trap is een kleerkast. Het onderste deel is een open kast voor de verzameling dinky toys.

 

de leeftijdbestendige trap
Wanneer het traplopen problemen gaat geven en gelijkvloers wonen niet aan de orde is, zijn er verschillende mogelijkheden. Rombout Frieling ontwierp de meest originele oplossing: de Vertiwalk, een verticale traplift die handmatig in beweging wordt gezet.

 

Bekijk hier het volgende filmpje:

VERTIWALK: Vertical Walking from ROMBOUT Frieling lab on Vimeo.

 

 

Maar waarschijnlijk is het aanbrengen van

tussentredes een meer praktische oplossing! Een tussentrede heeft de helft van de breedte van een gewone tree en ook de helft van de hoogte. Daardoor wordt de opstap gehalveerd en is het makkelijker de trap op en af te lopen.
Bij rechte trappen is het meestal mogelijk een tussentrede aan te brengen. Een timmerman kan dat doen.

Volgende week meer over trappen.