Woonwensen van stadsveteranen
13 mei 2017
een onderzoek van Heren5 architecten

Woonwensen van stadsveteranen

In 2040 maken 65-plussers in Amsterdam eenvijfde deel uit van de bevolking. Veel van die toekomstige senioren wonen nu alleen. Het is belangrijk dat leeftijdbestendig wonen vorm krijgt in samenspraak met deze groep. Het boekje ‘Stadsveteranen, een onderzoek naar verhalen over gelukkig oud worden in de stad’ gaat over de woonwensen van (toekomstige) 65-plussers.

Beeld: omslag boek Stadsveteranen

De woonwensen van stadsveteranen lopen natuurlijk uiteen, maar er zijn ook trends. Nog meer dan nu zullen ouderen zelfstandig blijven wonen. Het delen van voorzieningen, soms met andere leeftijdsgroepen, zal gewoner worden. De eigen woning hoeft niet groot te zijn – een weids uitzicht geeft veel ruimte en een goed interieurontwerp ook. Wonen op bijvoorbeeld de eerste etage wordt als veiliger ervaren dan wonen op de begane grond. Met een zorgvuldige architectuur en een uitgekiend interieuradvies kan een relatief kleine woning alles combineren wat de stadsveteraan wenst: vrijheid, geborgenheid en verbondenheid met de buitenwereld. Een kleine kamer om te werken kan ook dienen als logeerkamer, hobbykamer, of om spullen op te bergen. Met een schuifdeur kan zo’n kamer worden betrokken bij de woonkamer. Denk dan bij een schuifdeur niet aan een minne deur die je liever niet ziet, er zijn heel bijzondere en bijzonder mooie schuifdeuren. Datzelfde geldt voor een slaapbank of bedbank. Ik zal daar in een volgend blog meer over schrijven.

Een woning die gelijkvloers is en zonder drempels scoort goed op leeftijdsbestendigheid. Maar ook de grootte van de woning telt. Daarbij zijn woningen met trappen zo nodig aan te passen. En als het meezit kan de stadsveteraan nog jarenlang prima trappen lopen. En de stad in, of uit, om te genieten van werk, ontmoetingen, cultuur, groen en water.

Bewaren

Bewaren

Bewaren