Lichtadvies
19 mei 2017
handige lichtjes

Lichtadvies

Zonder licht ziet niemand iets. En naarmate je ouder wordt heb je ook steeds meer licht nodig.

Een oplaadbare zaklantaarn in de meterkast, met de stekker in het stopcontact, is erg handig als de stroom een keer uitvalt. De lamp gaat dan vanzelf branden en verlicht de vloer rondom de meterkast door de spleet onder de deur.

Ook fijn is een lampje dat vanonder het bed de vloer beschijnt. Het kan met een gewone schakelaar, maar nog prettiger is een bewegingssensor. Als je er ’s nachts uit moet, verlicht het lampje de vloer zodra je daar je voeten op zet.

Ledlamp die dimbaar is zonder aparte dimmer

De Philips SceneSwitch ledlamp is dimbaar zonder aparte dimmer. Je dimt hem via een bestaande lichtschakelaar. De lamp heeft drie standen. Er is een normale stand, waarbij lichthoeveelheid en lichtkleur (warm wit, 2700K volgens de verpakking) overeenkomen met die van een 60 watt gloeilamp. De SceneSwitch ledlamp gebruikt dan 8 watt. Er is een middenstand met 5 watt stroomverbruik en 40% van de lichthoeveelheid. Die heeft een lichtkleur van 2500K, dat is wat ‘warmer’. En er is een laagste stand, waarbij de lamp slechts 2 watt verbruikt. De lichthoeveelheid is nu nog maar 10% van die in de normale stand en de kleur is gelig warm (2200K).

Ik heb deze lamp een aantal keren toegepast in een lichtadvies met verlichtingsplan. Omdat ledlicht vaak problemen geeft met dimmen, is het niet in alle situaties bruikbaar. Dat is jammer met het oog op energieverbruik en duurzaamheid. Het dimprobleem is bij deze lamp opgelost.

 

Bewaren

Bewaren