Leeftijdbestendig en gelijkvloers wonen in Copenhagen
23 april 2017
Het 8-huis in Denemarken

Leeftijdbestendig en gelijkvloers wonen in Copenhagen

Het 8-huis in Denemarken

het 8-huis in aanbouw

 

Het “8-House” ligt in Ørestad bij Copenhagen.  In het grote complex, in de vorm van een acht, wonen verschillende groepen: oud, jong, single, gezinnen in de groei en gezinnen waar de kinderen de deur uit zijn. Voor de bouw is uitgebreid onderzoek gedaan naar de woonwensen van de verschillende groepen. Gezinswoningen met gezamenlijke en privé buitenruimte, traditionele appartementen in verschillende groottes en penthouses met terras.  In plaats van het gebouw in verschillende blokken op te delen naar verschillende functies –voor wonen en voor winkels- zijn die functies horizontaal gegroepeerd. De appartementen op de bovenste verdiepingen, de winkels op de begane grond. De appartementen hebben het uitzicht, het zonlicht en de frisse lucht; terwijl de winkels de reuring van de straat hebben.

’t Is een bijzonder gebouw, niet alleen in functioneel opzicht, maar ook qua vorm. De vorm kun je denken als een rechthoek, waarvan één van de kanten 180 graden gedraaid is –als een vlinderstrik.. In het smalle deel is een onderdoorgang tussen oost en west.

Het winkelgebied heeft behalve winkels ook een café, een kinderdagverblijf en kantoorruimtes. De woonruimtes daarboven bestaan uit gezinswoningen met tuin, appartementen en penthouses. Er zijn galerijen rondom.

Er is een prachtig filmpje over gemaakt, het meest interessante deel –wat mij betreft- start op 5”50 min;