Blog: Leeftijdbestendig wonen

In Amsterdam wonen in 2015 95.000 65-plussers en in 2040 zijn dat er 160.000. Ik hoop dat ik er daar één van ben.
Verhuizen? Kleiner wonen misschien, gelijkvloers, geen tuin, dichter bij de kinderen, in de stad met openbaar vervoer en voorzieningen op loopafstand.
Een nieuwbouw appartement of een bestaande flat? En hoe richt je die prettig in, comfortabel en flexibel.
Of niet verhuizen en je woning aanpassen. Hoe dan?
Over deze onderwerpen gaat dit blog.

Trap
19 mei 2017,

Traptrede en tussentrede

Wanneer het traplopen problemen gaat geven en gelijkvloers wonen niet aan de orde is, zijn er verschillende mogelijkheden. Rombout Frieling ontwierp de meest originele oplossing: de Vertiwalk, een soort verticale traplift die handmatig in beweging wordt gezet.

VERTIWALK: Vertical Walking from ROMBOUT Frieling lab on Vimeo.

by ROMBOUT Frieling lab

Als het traplopen moeilijk gaat omdat de optredes te hoog zijn, is er een eenvoudiger oplossing: tussentredes

Zie ook: Enocent

Kijk ook naar:

Uw woonwensen op weg naar 2040


Lichtadvies
19 mei 2017,
handige lichtjes

Zonder licht ziet niemand iets. En naarmate je ouder wordt heb je ook steeds meer licht nodig.

Een oplaadbare zaklantaarn in de meterkast, met de stekker in het stopcontact, is erg handig als de stroom een keer uitvalt. De lamp gaat dan vanzelf branden en verlicht de vloer rondom de meterkast door de spleet onder de deur.

Ook fijn is een lampje dat vanonder het bed de vloer beschijnt. Het kan met een gewone schakelaar, maar nog prettiger is een bewegingssensor. Als je er ’s nachts uit moet, verlicht het lampje de vloer zodra je daar je voeten op zet.

Ledlamp die dimbaar is zonder aparte dimmer

De Philips SceneSwitch ledlamp is dimbaar zonder aparte dimmer. Je dimt hem via een bestaande lichtschakelaar. De lamp heeft drie standen. Er is een normale stand, waarbij lichthoeveelheid en lichtkleur (warm wit, 2700K volgens de verpakking) overeenkomen met die van een 60 watt gloeilamp. De SceneSwitch ledlamp gebruikt dan 8 watt. Er is een middenstand met 5 watt stroomverbruik en 40% van de lichthoeveelheid. Die heeft een lichtkleur van 2500K, dat is wat ‘warmer’. En er is een laagste stand, waarbij de lamp slechts 2 watt verbruikt. De lichthoeveelheid is nu nog maar 10% van die in de normale stand en de kleur is gelig warm (2200K).

Ik heb deze lamp een aantal keren toegepast in een lichtadvies met verlichtingsplan. Omdat ledlicht vaak problemen geeft met dimmen, is het niet in alle situaties bruikbaar. Dat is jammer met het oog op energieverbruik en duurzaamheid. Het dimprobleem is bij deze lamp opgelost.

 

Bewaren

Bewaren


Woonwensen van stadsveteranen
13 mei 2017,
een onderzoek van Heren5 architecten

In 2040 maken 65-plussers in Amsterdam eenvijfde deel uit van de bevolking. Veel van die toekomstige senioren wonen nu alleen. Het is belangrijk dat leeftijdbestendig wonen vorm krijgt in samenspraak met deze groep. Het boekje ‘Stadsveteranen, een onderzoek naar verhalen over gelukkig oud worden in de stad’ gaat over de woonwensen van (toekomstige) 65-plussers.

Beeld: omslag boek Stadsveteranen

De woonwensen van stadsveteranen lopen natuurlijk uiteen, maar er zijn ook trends. Nog meer dan nu zullen ouderen zelfstandig blijven wonen. Het delen van voorzieningen, soms met andere leeftijdsgroepen, zal gewoner worden. De eigen woning hoeft niet groot te zijn – een weids uitzicht geeft veel ruimte en een goed interieurontwerp ook. Wonen op bijvoorbeeld de eerste etage wordt als veiliger ervaren dan wonen op de begane grond. Met een zorgvuldige architectuur en een uitgekiend interieuradvies kan een relatief kleine woning alles combineren wat de stadsveteraan wenst: vrijheid, geborgenheid en verbondenheid met de buitenwereld. Een kleine kamer om te werken kan ook dienen als logeerkamer, hobbykamer, of om spullen op te bergen. Met een schuifdeur kan zo’n kamer worden betrokken bij de woonkamer. Denk dan bij een schuifdeur niet aan een minne deur die je liever niet ziet, er zijn heel bijzondere en bijzonder mooie schuifdeuren. Datzelfde geldt voor een slaapbank of bedbank. Ik zal daar in een volgend blog meer over schrijven.

Een woning die gelijkvloers is en zonder drempels scoort goed op leeftijdsbestendigheid. Maar ook de grootte van de woning telt. Daarbij zijn woningen met trappen zo nodig aan te passen. En als het meezit kan de stadsveteraan nog jarenlang prima trappen lopen. En de stad in, of uit, om te genieten van werk, ontmoetingen, cultuur, groen en water.

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Leeftijdbestendig en gelijkvloers wonen in Copenhagen
23 april 2017,
Het 8-huis in Denemarken

Het 8-huis in Denemarken

het 8-huis in aanbouw

 

Het “8-House” ligt in Ørestad bij Copenhagen.  In het grote complex, in de vorm van een acht, wonen verschillende groepen: oud, jong, single, gezinnen in de groei en gezinnen waar de kinderen de deur uit zijn. Voor de bouw is uitgebreid onderzoek gedaan naar de woonwensen van de verschillende groepen. Gezinswoningen met gezamenlijke en privé buitenruimte, traditionele appartementen in verschillende groottes en penthouses met terras.  In plaats van het gebouw in verschillende blokken op te delen naar verschillende functies –voor wonen en voor winkels- zijn die functies horizontaal gegroepeerd. De appartementen op de bovenste verdiepingen, de winkels op de begane grond. De appartementen hebben het uitzicht, het zonlicht en de frisse lucht; terwijl de winkels de reuring van de straat hebben.

’t Is een bijzonder gebouw, niet alleen in functioneel opzicht, maar ook qua vorm. De vorm kun je denken als een rechthoek, waarvan één van de kanten 180 graden gedraaid is –als een vlinderstrik.. In het smalle deel is een onderdoorgang tussen oost en west.

Het winkelgebied heeft behalve winkels ook een café, een kinderdagverblijf en kantoorruimtes. De woonruimtes daarboven bestaan uit gezinswoningen met tuin, appartementen en penthouses. Er zijn galerijen rondom.

Er is een prachtig filmpje over gemaakt, het meest interessante deel –wat mij betreft- start op 5”50 min;