welke vloer is gewenst, geschikt en past binnen het budget?

  • Interieuradvies

glanzende gietvloer in woonkeuken

Bij een interieurontwerp voor een nieuwbouwwoning is de vloer één van de eerste onderdelen om te bepalen. De keuze voor de vloer wordt, behalve door persoonlijke voorkeur en interieurstijl, door een aantal dingen bepaald. De ondervloer speelt een rol (hout, beton of anhydriet), het feit of er wel of geen vloerverwarming ligt, het budget en praktische, functionele zaken.
Om het overzichtelijk te houden, de bomen en het bos te zien, onderscheid ik 4 soorten vloeren:
harde vloeren van hout: massief hout en lamelparket,
harde vloeren van steen: natuursteen en keramische tegels
gietvloer: cementgebonden en op basis van kunsthars
zachte vloeren: vloerbedekking.
In deze blogpost schrijf ik over gietvloeren.

Gietvloeren

Gietvloeren bestaan er in allerlei vormen en uitvoeringen. De verschillen zitten vooral in de samenstelling van het materiaal waarvan de vloer gegoten wordt. En bijna iedere aanbieder van een gietvloer geeft hem een eigen naam.
Deze naam is gekoppeld aan het gebruik van een specifieke mix van ingrediënten.
Belangrijk bij de keuze voor een vloer is de uitgangssituatie (welke ondervloer?) en natuurlijk welke vloer je mooi, prettig en leuk vindt (ecologisch of kunststof; mat, glimmend, met stukjes steen, gewolkt of effen).
Om een goede keuze te kunnen maken is het slim om bij meerdere leveranciers te kijken naar hun specifieke mogelijkheden.

PU Gietvloer
Een gietvloer kenmerkt zich door het feit dat deze zichzelf tijdens het aanleggen volledig uitvlakt. Een gegoten vloer is zelfnivellerend en hoeft niet machinaal gladgestreken te worden zoals wel het geval is bij beton.
Gietvloeren van polyurethaan zijn speciaal ontwikkeld om toe te passen in woningen. PU is goed bestand tegen krassen en zal ook niet gauw gaan scheuren. Een ander voordeel van dit type vloer is dat hij enigszins geluiddempend werkt.
Dankzij de geringe dikte van amper 2 à 3 mm is polyurethaan ook prima geschikt om toe te passen bij renovatiewerken. PU valt onder de groep kunstharsgebonden vloeren en is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.
Een polyurethaan vloer kan in principe in elke kleur geleverd worden. Je kunt kiezen voor een matte of een hoogglanzende afwerking.

Epoxy
Een gietlaag kan gemaakt worden met polyurethaan of epoxy. Epoxy is niet scheuroverbruggend of UV-bestendig. Dat is prima geschikt voor uw garage maar niet als woonvloer in een nieuwe woning.
Vloerverwarming kan in de meeste gevallen niet toegepast worden bij een epoxy vloer (het epoxy kan geen krimp- en uitzetspanningen opvangen). Epoxy is daarom niet geschikt voor nieuwbouw.

Meer lezen: https://www.gietvloeren-expert.nl/

Betonlook gietvloer
Een betonlook vloer wordt net als een gietvloer gegoten, en vervolgens met de hand ingespaand. Een betonlook vloer is gemaakt van kunststof met toevoegingen en is dus niet van beton.
Het verschil tussen een gietvloer van alleen kunststof en de zogenaamde betonlook is dat de betonlook een ruwer, meer gemêleerd effect geeft. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om het karakter, de kleur en de eindafwerking van deze vloeren. Deze is vaak ook per leverancier verschillend.
Een betonlook gietvloer is een naadloze vloer met een uitstraling van beton. In tegenstelling tot echt beton kan deze vloer wel warm en comfortabel aanvoelen. Hij is veerkrachtig, slijtvast.
De betonlook gietvloer bestaat uit twee door elkaar gemengde kleuren. Hierdoor ontstaat een gevlamde look.
Betonlook vloeren worden veel in bedrijfspanden, kantoren, winkels en woningen gebruikt. Ook in woningen is dit type vloer prima toe te passen. De vloer is heel goed te combineren met vloerverwarming, is vochtbestendig en kan geleverd worden in alle RAL kleuren.
Zoals elke naadloze kunststofvloer zijn ook de betonlook vloeren heel eenvoudig te onderhouden en schoon te maken, bijvoorbeeld met een stofwissysteem, stofzuiger of door te dweilen. De betonlook vloer is waterdicht.

Liquid design
Sinds maart 2017 bestaat Liquid design, een duurzame vloerafwerking met blijvend veerkrachtige eigenschappen. De bestanddelen waaruit de vloer is opgebouwd zijn kurk, lijnolie en een bindmiddel. Vloeibaar en naadloos linoleum, zou je kunnen zeggen. Hij wordt geleverd in 32 kleuren. Die kleur is niet helemaal effen; je ziet heel kleine spikkeltjes van de kurk.
Geschikt voor vloerverwarming, weinig risico van krimpscheuren, een redelijke geluidisolatie (contactgeluid) van 8 dB en met een kurkment ondervloer zelfs 15 dB.

Woonbeton/ Leefbeton/ Microcement/ BetonCiré
Woonbeton wordt ook wel microcement, betonciré, betonlook of leefbeton genoemd. Deze vorm van stuc is zowel geschikt voor een toepassing op vloeren als op wanden. Het wordt niet gegoten, maar met de hand aangebracht in twee of drie lagen tot een totale dikte van om en nabij 3 mm. Elke vloer is anders omdat de manier van aanbrengen telkens een ander patroon oplevert. De gebruikte stuc of pasta wordt gevormd door twee basiscomponenten: een cement gebonden mortel en een vloeibare hars (ook wel resin genoemd). De hars is meestal van kunststof maar er zijn steeds meer leveranciers die ook natuurlijke (ecologische) variant leveren zonder kunstmatige toevoegingen. Uit de combinatie van deze twee elementen ontstaat een pasta die gemakkelijk toe te passen is voor gebruik op vloeren en wanden.
De kleur van het gekozen pigment dat aan de pasta wordt toegevoegd, geeft het gemêleerde effect. Hoe lichter het pigment, des te minder de marmering. In principe zijn alle RAL kleuren (verfkleuren volgens kleurwaaier) als vloerkleur te maken.
Woonbeton is toepasbaar bij nieuwbouw en renovatie, en in combinatie met vloerverwarming. Zolang de ondergrond egaal is kan het goed worden aangebracht, bijvoorbeeld over een bestaande tegelvloer. Ook wordt het steeds vaker toegepast in keukens en badkamers (natte ruimtes) maar dan heeft dan een andere samenstelling waarbij eerst een waterkerende laag wordt aangebracht. Ook na het aanbrengen van de pasta komt er vaak nog een extra laag (een soort laklaag in de vorm van een een sealer en polyurethaan laag) die voor extra waterwering zorgt. Net als bij lakken van hout bestaat er een matte, satijn of hoogglans finish.
Voor de vloeren is een vlakke afwerking (polijsten) vaak de beste en meest gewenste afwerking. Door bijvoorbeeld wanden niet te polijsten lijkt het uiteindelijke effect meer op dat van ‘echt’ beton: ruwer en met meer vegen en structuur.

Pleister vloer (het echte beton)
Pleistervloeren zijn traditionele vloeren die veel worden toegepast in loodsen en garages. Dit soort vloeren zijn ook een goed alternatief voor de betonlook gietvloer of een monolitisch afgewerkte betonvloer. De pleistervloer is in tegenstelling tot PU en Epoxy vloeren geen kunststof vloer, maar wordt zoals de naam al zegt, gepleisterd als toplaag op een zandcementvloer.
Het pleisteren is een afwerking van een cementdekvloer waarbij nat op nat wordt gewerkt. Dat houdt in dat direct na het aanbrengen van de cementdekvloer en terwijl de vloer nog nat is, een cementpap met speciale toevoeging wordt aangebracht. Dat houdt in dat deze vloer alleen kan worden aangebracht op een nieuwe cementdekvloer. Doordat de vloer nat op nat wordt aangebracht hechten alle lagen van de vloeren aan elkaar.
Een pleistervloer zal vanwege de manier van aanbrengen nooit helemaal strak zijn. Er zal altijd sprake zijn van kleine scheurtjes die ontstaan door het krimpen van de vloer. Er zijn altijd oneffenheden en structuurverschillen in de vloer te zien zijn. Een pleistervloer die op een zwevende cementdekvloer wordt aangebracht zal niet doorlopen tot de randen. Daarom moeten de randen worden afgewerkt met kit of plinten.
Een pleistervloer is bijna stofvrij, maar niet vloeistofdicht of bestand tegen vuil. Daarom is het verstandig om de vloer te behandelen met een aantal lagen coating, een beton vloerverf of om deze te impregneren.

Terrazzo en minerale gietvloeren
Deze vloeren bestaan ook vaak uit een vorm van betoncement en een hars.
Maar hierbij wordt naast een eventueel kleurpigment het betoncement vermengd natuursteengruis.
Een klassiek voorbeeld is de terrazzo vloer. Er worden nu ook varianten hierop gemaakt die natuursteen gruis (van bijvoorbeeld marmer of hardsteen) vermengen om een het effect van een naadloze stenen vloer te krijgen.
Deze vloeren kunnen binnen en buiten worden toegepast omdat ze nog slijtvaster en sterker zijn dan de gewone betonlook vloeren. Deze vloeren worden gegoten, gewalst en gepolijst. Ze worden door hun duurzaamheid en sterkte ook veel toegepast in de openbare ruimte en in (semi-) openbare gebouwen waar anders snel slijtage zou optreden. Ook hier wordt de kleur bepaald door de toevoeging van een kleurpigment maar ook door de natuurlijke kleur en structuur van het toegevoegde steengruis. Deze vloeren worden gegoten, gewalst en gepolijst. Vooral het schuren en polijsten is bij deze vloeren bewerkelijker omdat het steengruis zorgt voor een oneffen vloer waar de steentjes als het ware uit omhoog steken. De vloer wordt pas door uitgebreid schuren vlak. En krijgt zijn glans door het polijsten (in tegenstelling tot afwerking met een kunststof deklaag).

Gevlinderde betonvloer
Een dekvloer van echt beton wordt niet vaak toegepast in woningen. Misschien is de dikte van toch wel minimaal 25 mm hier
debet aan. De vloer wordt na het storten gevlinderd en gecoat.

Betonlook tegels
Geen gietvloer, maar keramische tegels.
Hierover in een volgend blogbericht meer.

Bronnen/leveranciers:

Eterno, minerals of the world

Leefbeton

Terrazzo

Designbeton

Senso gietvloeren

Coating vloer, beton ciré

Tendenzo, gietvloer & microment

Betonvloer

welke vloer is gewenst, geschikt en past binnen het budget?