de trap

  • Interieur

multifunctionele trap in kleine woning

Bij het uitwerken van een interieurontwerp heb ik vaak te maken met de trap. Ik houd van trappen. Behalve de verbinding tussen twee verdiepingen kan een trap ook andere functies hebben. Die van pleisterplaats, met een bordes waar je op kunt zitten: spelen of kletsen met iemand die beneden is. Of een trapkast: trap en kast tegelijk.

Eén van mijn eerste interieurontwerpen was het ontwerp voor een verbouwing van een slaapverdieping plus zolder. De vraag was of er een extra slaapkamer gerealiseerd kon worden, zodat alle kinderen een eigen kamer hadden. Door alle kamers een eigen stukje zolder te geven, heb ik dat voor elkaar gekregen.

A room with a view

Ik maakte een interieurontwerp voor een nieuwbouwwoning, die kort geleden casco werd opgeleverd. De woning is standaard voorzien van een Vlizotrap naar de zolder. Het vervangen van de Vlizotrap door een vaste trap vormde een onderdeel van het interieurontwerp.

De beperkte ruimte vormde hierbij een probleem. Preciezer gezegd: de zoldertrap moest boven de trap naar de benedenverdieping komen en daar was te weinig stahoogte omdat de schuine kap al op de 1e verdieping begon. Het is een enorm gepuzzel geweest hoe we daar een trap konden plaatsen waarbij je niet je hoofd zou stoten tegen het schuine dak. Uiteindelijk vond ik de oplossing door vóór de trap een bordes te plaatsen van twee treden hoog. Hierdoor kon ik de trap iets weghalen van de schuine kap en was het probleem van de stahoogte opgelost.
Vervolgens heb ik nagedacht over de maat van het bordes. Het raam in de dakkapel naast de trap geeft een prachtig uitzicht over de polder, maar een hoge vensterbank maakt dat je daar niet lekker gaat zitten. Door het bordes met een hoogte van 40 cm. boven de vloer door te laten lopen tot aan het raam, is dat wel mogelijk. Een gezellig erkerbankje doet de rest. En zo hebben we a room with a view in plaats van een wiebelige Vlizotrap.

ontwerptekening van een trap en afbeelding van de trap in wording

Klimtrap

Het kamertje van de jongste, een jongetje van 8, was zo klein dat er nauwelijks ruimte leek voor een trap. Daar heb ik een klimtrap voor ontworpen: kast en trap in één. De trap is bijzonder omdat de treden gedeeld zijn voor het linker en rechterbeen. Hierdoor neemt de trap weinig ruimte in en is toch goed beloopbaar. En leuk in een kinderkamer!

Het grootste deel van de trap is een kleerkast. Het onderste deel is een open kast voor de verzameling dinky toys.

De klimtrap

De leeftijdbestendige trap

Wanneer het traplopen problemen gaat geven en gelijkvloers wonen niet aan de orde is, zijn er verschillende mogelijkheden. Rombout Frieling ontwierp de meest originele oplossing: de Vertiwalk, een verticale traplift die handmatig in beweging wordt gezet.

En deze vorm van luchtfietsen is misschien een idee voor de toekomst.

Maar waarschijnlijk is het aanbrengen van tussentredes een meer praktische oplossing! Een tussentrede heeft de helft van de breedte van een gewone tree en ook de helft van de hoogte. Daardoor wordt de opstap gehalveerd en is het makkelijker de trap op en af te lopen.
Bij rechte trappen is het meestal mogelijk een tussentrede aan te brengen. Een timmerman kan dat doen.

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.