Tiny houses, klein wonen in een zee van ruimte
16 september 2016

Tiny houses, klein wonen in een zee van ruimte

strobalen studio 1984

Tiny Houses zijn huisjes van zo’n 20 tot 30 vierkante meter groot. In tegenstelling tot recreatiewoningen op een volkstuin of camping zijn ze bedoeld voor permanente bewoning. Efficiënt ingericht. Efficiënt qua ruimte gebruik en efficiënt qua energie-verbruik. Vaak met een toepassing van innovatieve technologieën (zonne- en windenergie, gebruik van grijs water) en gebouwd met duurzame materialen.
Vaak zelfbouw. Eigenhandig vormgeven aan eigen woonwensen.

De Tiny House Movement nam een vlucht toen in 2007 in de VS de financiële crisis uitbrak en de huizenmarkt instortte. Er ontstond een behoefte aan schuldenvrij en flexibel wonen. Een ‘lichtere’ vorm van wonen ook:  geen druk om elke maand hoge woonlasten op te hoesten, drie verdiepingen te stofzuigen, of de zolder vol onnodige spullen uit te ruimen.

De regelgeving in Nederland staat voorlopig het bewonen van Tiny Houses als permanente woningen nog in de weg. De vaste trap naar de slaapverdieping, de twee deuren en een halletje tussen wc  en woonkamer, de minimale plafondhoogte van 2.40 meter: regels die bewoners/huurders bescherming bieden, maar die niet te realiseren zijn in een Tiny House.
Het kan niet anders of die regels zullen worden aangepast.

Toen ik vijftien jaar geleden met EMMA interieuradvies begon, was mijn motto: “wonen in een zee van ruimte, ook als de vierkante meters beperkt zijn”. Een passende indeling, een efficiënt gebruik van de ruimte (of die nu groot of klein is, dat maakt eigenlijk niet uit): ik ben er dagelijks mee bezig.

Hieronder de meest inspirerende foto’s uit mijn verzameling “Kleine huisjes”.

 

container woning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze containerwoning is mijn favoriet. Zo simpel, zo mooi. Ik heb gelezen dat de container vroeger dienst deed als wapendepot. Of dit huisje ingericht is voor permanente bewoning weet ik eigenlijk niet.

Contemporary-Shepherds-Hut-Interior

 

De Shepherd’s Hut in Suffolk, Engeland. Bijzonder aan dit kleine huis is het vele wit (in tegenstelling tot het ongekleurde hout van veel andere tiny houses) en het dakraam over de totale lengte van het huis. Dat geeft enorme ruimte en ‘lucht’.

desert shelter

Geen glas, maar polycarbonaat in dit tiny house in de Arizona Desert. Een ontwerp van Victor Sidy.

tinyhouselivingdotcom

Een huis met een hoed op.

wikkelhuis

Het Wikkelhuis is een duurzame constructie van golfkarton. De achter elkaar gekoppelde modules zijn 1.20 m. breed/diep.

Alex-den-Braver-Emma-interieuradvies-Amsterdam

Dit is een foto van één van de huisjes, waarin Alex den Braver met zijn gezin woont. Alex noemt zichzelf architect van kleine gebouwtjes. (filmpje)

Veel informatie over Tiny Houses vind je op de volgende websites.
de Woonpioniers en bij Daniël Venneman.
Een boek: Cabin Porn en tijdschriften.
De Tiny house-beweging in Nederland en die in de VS.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren