Makoko Floating School
7 oktober 2016
drijvende piramide in de lagune van Lagos

Makoko Floating School

meer

Aan de rand van de lagune van de Nigeriaanse stad Lagos drijft een piramidevormig object. De constructie is van hout, het plateau van 256 lege, gebruikte, plastic tonnen; de Makoko Floating School, een ontwerp van de Nigeriaanse architect Adeyemi.   De zonnepanelen op het dak zorgen voor de benodigde energie, er zijn composttoiletten en regenwater wordt opgevangen.
Het gebouw met drie verdiepingen beweegt mee met de golven en het stijgende waterpeil tijdens het regenseizoen. De school , die 100 leerlingen kan herbergen, kan worden verplaatst als dat nodig is.

Van de Verenigde Naties kreeg Adeyemi  geld om een school te bouwen. Op de Architectuur Biënnale in Venetië afgelopen mei won hij de Silver Lion voor zijn ontwerp.
doorsnede

Adeyemi: „Makoko begon niet zo groots, ik wilde een klein, lokaal probleem oplossen. Gaandeweg werd duidelijk dat dit probleem ook op andere plekken in de wereld geldt.” Ook buiten Nigeria is er interesse in zijn visie: steden als Dar es Salaam (Tanzania), Kairo (Egypte) en Kaapstad (Zuid-Afrika) werken mee aan zijn onderzoek ‘Water and the City’, over de invloed van verstedelijking en klimaatverandering op watersteden, om te leren hoe een stad water kan integreren.

drijvende school

De Makoko school markeert de eerfste fase van NLÉ’s plan (NLÉ is het bureau van de in Amsterdam werkende Ameyemi) om een leefbare stad in de lagune te ontwikkelen.
Buiten schooltijd fungeert de begane grond als een ontmoetingspunt voor volwassenen. Vissersboten kunnen aanleggen, kano’s met stereo’s, een soort mobiele muziekdozen, varen langs voor entertainment. Er zijn ideeën om meerdere drijvende eilandjes aan elkaar te koppelen en zo een drijvend dorp te vormen, dat tegen overstromingen en snel wisselend waterpeil bestand is.
drijvende huizenIn Makoko in Lagos, Nigeria, wonen veel mensen illegaal in houten paalwoningen en krotjes in de lagune die alleen met kano bereikbaar zijn. Recent waren de slums met een populatie van 250.000 Nigerianen doelwit van acties van de overheid die de settlements wil uitroeien en Lagos wil omvormen tot een moderne megastad van 40 miljoen inwoners.  Adeyemi

Adeyemi over de vorm: „Een piramide is uiterst stabiel. Het zwaartepunt ligt laag en dat maakt het een geschikte vorm voor op het water.”

In Rotterdam gaan stemmen op –en stemmen tegen- om een drijvende veeboerderij in de haven te leggen. Afgezien van de vraag of koeien zeeziek kunnen worden……. zou je een koe toch eerder een deinende piramide gunnen dan een saaie doos.
drijvende boerderijmakoko-03

Bewaren