Energieneutraal bouwen en verbouwen
24 juni 2017
Energieopwekkende woonark in het IJ

Energieneutraal bouwen en verbouwen

Onlangs heb ik een verbouwing voorbereid van een woning op het water – ik bied dit aan naast interieuradvies en interieurontwerp. Mijn opdrachtgever verruilt een benedenhuis in het centrum voor een ‘huis te water’ met uitzicht over het IJ en rondom veel ruimte. Lees hier meer over deze verbouwing.
Het plan was om de woonark niet alleen een andere indeling te geven en compleet te renoveren, maar ook om hem energieneutraal of zelfs energieopwekkend te maken. Daarvoor worden vijf maatregelen genomen. Voor warmte- en energie-opwekking wordt een warmtepomp geïnstalleerd en komen er zonnepanelen. Voor warmte-isolatie komen er isolerende platen en dubbel glas, deels in nieuwe kozijnen. En om geen warmte verloren te laten gaan wordt de ventilatie-unit gecombineerd met een warmtewisselaar.
De warmtepomp gaat voor de verwarming van de woonark zorgen door warmte op te nemen uit het water van het IJ. Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een koelkast. Er wordt vloeistof rondgepompt door een gesloten circuit. Waar warmte wordt onttrokken – in dit geval het water van het IJ – zorgt expansie via een ventiel ervoor dat de vloeistof onder lage druk verdampt bij een laag kookpunt. Daarbij wordt warmte opgenomen. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven op de plaats waar de damp dankzij een compressor onder hoge druk bij een hoger kookpunt weer condenseert tot vloeistof – in dit geval de verwarmingsbuizen in de woonark. In de ark wordt de warmte op een comfortabele en efficiënte manier verspreid via vloerverwarming en radiatoren.

het nieuwe dak

Op het dak komen 53 zonnepanelen, die de woning over het jaar heen ruimschoots van elektriciteit kunnen voorzien. Misschien kan er in de toekomst zelfs een elektrische auto op gaan rijden. De muren worden geïsoleerd met 8 cm dikke Kingspan platen en het dak krijgt platen van 10 cm dikte. De Kingspan platen hebben het voordeel dat er geen koudebruggen zijn. Het glas wordt vervangen door HR++ standaardglas. Deze maatregelen bij elkaar maken de woonark tot een mooi voorbeeld van een energieopwekkende woning zonder CO2-uitstoot in hartje Amsterdam.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren