De Zuidas: een levendige buurt in opkomst
7 oktober 2016

De Zuidas: een levendige buurt in opkomst

Zuidas

Vanochtend fietste ik over de Zuidas. Er staat hier nogal wat in de steigers: Intermezzo (“rustpunt in een dynamisch leven”) de Mahler-toren, Summertime (“where jazz meets classic“), Xavier (“where downtown meets uptown”) en richting Amstelveen zie ik nog een groot aantal kranen. Opzuid (“onhollands“) wordt al een tijd bewoond en ook de daarnaast gelegen hoge torens van Symphony. Hoe meer daar gebouwd wordt en hoe meer er gewoond gaat worden, hoe levendiger de buurt zal worden. Vanochtend –Hemelvaart- is het er knap stil.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Leuven blijkt, dat de buurt meer doorslaggevend is om voor een woning te kiezen, dan de prijs of de woning zelf. Natuurlijk zijn prijs en financieringsmogelijkheden bepalend voor de mogelijkheden, maar een goed burencontact en het persoonlijke netwerk zijn van belang. Veel mensen kiezen voor een huis dicht bij hun ouders, vrienden of familie. Nog belangrijker is de afstand tot het werk: woningen in de buurt van trein- en metrostations en/of uitvalswegen scoren beter dan woningen met een grotere reistijd naar het werk.

De levendigheid aan de Zuidas moet misschien nog een beetje komen, maar de bereikbaarheid is super: trein- en metrostation en de ringweg.

Bewaren