Blog: Amsterdam woont

Amsterdam woont.
Woont groot, woont klein, oud, nieuw, 3-hoog achter of op zolder, in de Jordaan, IJburg, Holland Park, de Zuid-as of in de Houthavens. Op de Rieteilanden of Pier 2. In een woontoren of een schip.
Hieronder informatie over nieuwbouw en nieuwbouwprojecten in Amsterdam

Wonen op IJburg
27 september 2017,
Sluishuis

Op het Steigereiland, het eiland waar je aankomt op IJburg vanuit het centrum van Amsterdam, komt een iconisch woongebouw met 380 koop- en huurappartementen, het Sluishuis. Bijzonder is de vorm, die maakt dat het water ook vanonder het gebouw het licht weerkaatst. Het Sluishuis is door de gemeente Amsterdam gekozen als markant, duurzaam ontwerp dat bewoners en bezoekers in IJburg zal verwelkomen. Er zijn woningen voor veel verschillende doelgroepen: van middenhuur tot koop, van alleenstaand tot grote huishoudens zoals meergeneratiegezinnen. Er komen terraswoningen aan het water. Ook varende woonschepen kunnen er aanliggen, net als op andere plekken in IJburg.

Het is een typisch Amsterdamse mix van wonen aan het water en ook een goed voorbeeld van het wonen van de toekomst. Behalve dat de materialen  duurzaam zijn – er wordt gebruik gemaakt van recyclebaar beton en hout – is het gebouw energieneutraal.

De mix van typen woningen maakt dat het Sluishuis op IJburg is afgestemd op nieuwe behoeften in het wonen: voorzieningen delen, generaties of gelijkgestemden bij elkaar. Wonen, werk en zorg raken steeds meer met elkaar vervlochten. Door een andere bevolkingssamenstelling is de vraag naar woningen meer divers geworden. Dat betekent onder andere dat nieuwbouwcomplexen worden gebouwd met het oog op flexibiliteit in woonvormen.

De uitgave Nieuw Wonen. Wonen op weg naar 2040  laat zien hoe het wonen aan het veranderen is. In 2040 zullen er volgens de voorspellingen 800.000 meer huishoudens in Nederland zijn dan nu. Er is een trend naar kleinere woningen door ruimtegebrek, geldgebrek en doordat meer mensen alleen leven. In 2040 is naar verwachting 41% van de huishoudens een éénpersoons­huishouden. Daarnaast is er de opkomst van nieuwe woonvormen zoals de kluswoning, woningdelen en microwonen, zoals de Tiny House movement voorstaat. Economische onzekerheid en de wens om duurzamer en meer in verbondenheid te leven liggen aan de basis van zulke nieuwe woonconcepten. Duurzaamheid is ook los van woonvorm een belangrijke trend. In 2050 zal de hele woningvoorraad (7,3 miljoen huizen) energieneutraal moeten zijn. Dan is er nog de verandering in het gebruik van de woning. Wonen en werken zijn verweven geraakt en zorg gebeurt steeds meer thuis. Woningen worden dus multifunctioneler. Onder de technologie in opkomst is met name de domotica belangrijk. In de zorg in huis en bij het leeftijdbestendig wonen kan domotica een rol spelen, bijvoorbeeld in de vorm van valsensoren en bewegingsmelders.

Er zijn in het Sluishuis goede mogelijkheden voor wonen 60+, zowel gelijkvloers als bijvoorbeeld kangoeroewonen. Bij kangoeroewonen wonen één of meer generaties samen in één woning. De oudere en de jongere generatie hebben allebei een afgescheide, zelfstandige privéruimte. Vanuit ruimtelijk en architectonisch perspectief zitten ze elkaar beslist niet op de lippen. Het concept van een kangoeroewoning gaat uit van de verbeelding van een mammakangoeroe met haar kleine jong dat lekker warm en veilig in de buidel zit. Twee, of misschien wel drie generaties wonen in een kangoeroewoning samen, in hetzelfde huis, maar toch apart. Het jong dat veilig in de buidel zit, kan inderdaad een baby zijn, maar ook een oudere die zorg behoeft.

Emma interieuradvies ontwikkelt graag ideeën voor de verschillende typen woningen, in de vorm van een interieuradvies of interieurontwerp. Een interieurontwerp omvat onder meer lichtadvies, kleuradvies, akoestisch advies etc. Een huis, een appartement is een leefruimte, een thuis. Waar we eten, slapen, spelen, werken en luieren, alleen en met anderen. Dat doen we allemaal en dat doet iedereen anders. Mijn werk richt zich op het vormgeven van die leefruimte met een interieuradvies op maat.

Bewaren

Bewaren


Pontsteiger Houthavens
15 september 2017,
de bouw van gebouw Pontsteiger in de houthavens

 

Een spraakmakend gebouw van architecten Arons & Gelauff.

Bewaren

Bewaren


wonen in het Amstelkwartier
7 september 2017,
Somerparc en the Duchess

Wonen in SomerParcIn het Amstelkwartier, vlakbij het Amstelstation, komt een nieuwbouwcomplex: SomerParc. Er komen herenhuizen van ruim 240 m2 met een voor- en achtertuin, een terras en uitzicht op het Park Somerlust. Een jury van bewoners en ondernemers koos deze naam. Ook komen er appartementen en penthouses van 100 m2 – 260 m2. De karakteristieke watertoren en de monumentale panden van de Zuidergasfabriek geven sfeer aan het nieuw ontworpen park. Een deel van de woningen heeft uitzicht op de Amstel, waar een jachthaven te vinden is. Horeca en voorzieningen zijn er binnen loopafstand. Dat geldt ook voor de nieuwbouwwoningen in the Duchess. Hier gaat het om appartementen van 30 m2 tot 120 m2. Ook deze woningen hebben uitzicht op het park. Al met al hebben beide nieuwbouwcomplexen een bijzondere ligging, zo dicht bij de binnenstad van Amsterdam, prima bereikbaar, bij het water en in het groen. Ze komen te liggen in een wijk met veel variatie in typen woningen, van huur tot koop, van klein appartement tot herenhuis.

Emma interieuradvies adviseert en ontwerpt voor alle typen woningen. Ik ben thuis in downsizen bij leeftijdbestendig wonen. Ik startte 15 jaar geleden Emma interieuradvies immers al met het motto: kleiner wonen in een zee van ruimte.

Belangrijker haast dan de maat – groot of klein – is de stijl van wonen en het geven van ruimte aan verschillende woonfuncties. Nieuwbouw woningen worden ontworpen met een standaard plattegrond – uiteraard –, maar niemand woont standaard. Het gaat om ieders eigen manier van wonen, die geef ik vorm. Een interieurontwerp  voor een nieuwbouwwoning start met de indeling, de plattegrond van de woning of het appartement: is die zoals die zijn moet of zijn daarin aanpassingen gewenst? Aanpassingen zijn vaak mogelijk als je er op tijd bij bent. En pas als dat goed zit ga ik verder met een interieurontwerp. Vaak eerst de grote dingen, zoals de keuken, de badkamers, de vloer. Dan kan er ook aandacht zijn voor een verlichtingsplan, lichtadvies, kleuradvies, akoestisch advies etc.

Een huis dat leeft: rust, ruimte en avontuur

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren


De waterwoningen van Zeeburgerbaai
4 september 2017,
wonen op IJburg

Er komen 28 nieuwbouw woningen in de Zeeburgerbaai, fase II, op het eerste eiland van IJburg, het Steigereiland. Niet ver van het centrum van Amsterdam, dat snel te bereiken is met de tram en fiets, of met de eigen boot. Alle voorzieningen zijn in de buurt en tegelijkertijd biedt IJburg meer rust en ruimte dan de oudere stadswijken van Amsterdam. Bijzonder is dat de woningen op platforms aan het water komen, op anderhalve meter boven het wateroppervlak.  Het zijn dus waterwoningen, maar ze verschillen van de meeste waterwoningen op IJburg, omdat ze niet op het water drijven. De platforms komen in beheer van de bewoners. Die kunnen beslissen over bijvoorbeeld gemeenschappelijk groen, speelplekken etc.

De woningen zelf zijn 155 m2, en hebben veel raamoppervlak en een dakterras. Een goed ontworpen woonkeuken met toegang tot het water kan de centrale plek worden. Emma interieuradvies denkt graag mee. Een interieuradvies en interieurontwerp kan onder meer een kleuradvies, lichtadvies en akoestisch advies bevatten. Maar het start met de vraag naar welke indeling het meest geschikt is, dat vormt de basis van een interieurontwerp.

Bewaren


Nieuwe woonwijk in Amsterdam: Cruquius
28 augustus 2017,
Amsterdam Oost

Weer een nieuwe locatie om aan het water te wonen binnen de ring van Amsterdam: Cruquius. Er komen koop- en huurappartementen op deze plek in Amsterdam Oost, waar oude sporen van bedrijvigheid bewaard blijven. Het Flevopark ligt op loopafstand en het water is overal, dus het licht is er mooi. Emma interieuradvies kan zorgen voor een interieurontwerp dat de nieuwe woning recht doet en haar helemaal eigen maakt.

Op de projectsite http://wonen.cruquius.nl/  lees ik een interview met één van de architecten, Arnoud Gelauff. Ik herken me in wat hij over zijn werk zegt: “We proberen iets te maken wat er eerst niet was waarvan dan op het einde, als het er is, mensen zeggen: wauw! En dan is de wauwfactor des te groter als het er op het einde heel logisch uitziet. Dat je zegt: dit was er niet eerder, maar waarom was het er nooit? Dat vinden we het meest sexy van ons vak.”

 

 

Er worden veel woningen gebouwd in het gebied, met een grote diversiteit. De woningen die gelijkvloers zijn, bieden prima mogelijkheden voor leeftijdsbestendig wonen, voor wonen 60+ dus. Kijk hier voor mogelijkheden voor een leeftijdbestendig interieurontwerp. Ook interieuradvies kan van pas komen bij het verhuizen naar een nieuwe woning. Lichtadvies in de vorm van een verlichtingsplan, kleuradvies, advies voor een open keuken of woonkeuken, Emma interieuradvies denkt en ontwerpt graag mee.

 


Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
22 april 2017,
zelfbouw en collectief opdrachtgevenrschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zit in de lift. Dat is niet zo gek in een tijd waarin mensen steeds meer zelf doen. CPO is een vorm van bouwen in eigen beheer met een groep gelijkgestemden. Toekomstige bewoners zijn samen opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouw- of herbestemmingsproject. Het is daarmee ook een vorm van sociale projectontwikkeling. Alle besluiten over de woon- en leefvorm worden gezamenlijk door de toekomstige bewoners genomen.

Na een fase van oriënteren (Wie gaat er meedoen? Wat willen we? Waar gaan we bouwen?) richten de initiatiefnemers een vereniging op. Meestal wordt ook   adviseur aangetrokken, want er komt veel kijken bij de rol van opdrachtgever. Het uiteindelijke ontwerp moet passen binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Ook moet er met veel partijen worden onderhandeld.

De deelnemers in het project dragen zelf het risico. Al in het voortraject wordt door iedereen geld ingelegd. Daar staat tegenover dat de toekomstige bewoners volledige zeggenschap hebben over het ontwerp, de manier van bouwen, de materialen en de afwerking. Er kan goedkoper worden gebouwd, omdat er geen kosten van een projectontwikkelaar zijn. Bovendien sparen de deelnemers geld uit door zelf een deel van het voorbereidend werk te doen samen met de adviseur.

Samen ontwerpen en laten bouwen is wel vaak een kwestie van lange adem. Er moeten veel grote en kleine beslissingen in gezamenlijkheid worden genomen en er doen zich altijd onverwachte hindernissen voor. De beloning daarvoor is een woning die helemaal eigen voelt, buren met wie je door één deur kunt en trots op het samen behaalde resultaat. Ruim 10 jaar geleden was ik betrokken bij CPO Vrijburcht waar ik een groepswoning inrichtte. Zowel de lange adem als de beloning heb ik toen ervaren.

Ook bij het interieurontwerp kan samen oriënteren voordeel hebben. Samen kiezen voor één keukenleverancier levert korting op. Dat geldt ook voor andere onderdelen, zoals het sanitair en de vloeren. Maar een goed en passend interieurontwerp vergt hoe dan ook veel aandacht. Ik word regelmatig gevraagd om in een vroeg stadium mee te denken. Dat geeft rust aan het proces, omdat verkeerde keuzes en weggegooid geld zo voorkomen kunnen worden.

In Amsterdam zijn veel mogelijkheden voor samen bouwen, onder andere in Amsterdam Noord  en op IJburg en het Zeeburgereiland: Blok 6 (zie ook: link naar blog onderhanden werk). Er zijn concepten ontwikkeld door architectenbureaus, zoals Superlofts van De Hoofden. Ook heeft de gemeente een website waarop bouwgroepen zich presenteren en nieuwe leden werven.

Wordt vervolgd.


Amstelkwartier
2 november 2016,
Bouwen in hout

 

Amstelkwartie
Amstelkwartier is de nieuwe stadswijk aan de Amstel, gelegen tussen Oud-Zuid en De Watergraafsmeer. In deze wijk worden ca 4.000 woningen , winkels en bedrijven gerealiseerd. Momenteel zijn er circa 1000 woningen opgeleverd en is de eerste basisschool geopend. Ook de aanleg van het nieuwe stadspark Somerlust aan de Amstel is inmiddels voltooid.
In de loop van 2017 wordt met de bouw van een 73 meter hoge woontoren van 21 verdiepingen begonnen.  Een toren met een spannend gevelontwerp, waarbij balkons schijnbaar willekeurig in- en uitgeschoven worden. Er worden circa 55 appartementen gerealiseerd. De kopers krijgen een grote keuzevrijheid: in grootte, in aantal woonlagen,  in de positie van kamers, buitenruimtes en vides.

Maar dat is allemaal niet wat de woontoren zo bijzonder maakt. Dat is, dat de toren voornamelijk wordt gebouwd uit hout en daarmee in Nederland voorlopig het hoogste gebouw van hout is.
Bouwen in hout is één van de meest besproken innovaties in duurzame bouw. Waarom? Bomen zuiveren de lucht en produceren zuurstof (O2). Bovendien nemen groeiende bomen CO2. Dat betekent dat bossen het broeikaseffect verminderen en daarmee klimaatverandering tegengaan. Daarnaast houden ze water en grond vast en gaan daarmee erosie tegen.
In één kubieke meter hout is 0,9 ton CO2 opgeslagen. Per jaar nemen alle bossen en planten op de wereld 123 miljard ton CO2 op, waarvan het tropisch regenwoud een derde deel voor haar rekening neemt.
In het hout dat voor de bouw wordt gebruikt – duurzaam Europees naaldhout – is ruim drieduizend ton broeikasgas opgeslagen. Wanneer het complex met beton zou worden gebouwd, zou dat juist zorgen voor tweeduizend ton extra CO2-uitstoot.
Daarnaast wordt het gebouw voorzien van 1.250 m2 zonnepanelen voor de opwekking van duurzame energie en wordt het afval water gezuiverd door een helofytenfilter op het dak.

Een helofytenfilter filtert met behulp van helofyten. Helofyten is de verzamelnaam van planten die boven water groeien maar met hun wortels in zeer natte grond groeien, zoals krabbescheer en kalmoes. Zelfs in de waterbodem waar geen zuurstof is kunnen zij wortelen. Helofyten kunnen namelijk zelf zuurstof naar hun wortels transporteren. De zuurstof die zij transporteren voorziet ook bacteriën en andere micro-organismen van zuurstof. Zo kunnen zij in de bodem en in het water allerlei afbraakprocessen op gang houden. Het voordeel voor de plant is dat de vrijgekomen stoffen direct als voeding beschikbaar is waardoor veel helofyten dan ook flink kunnen groeien.

Er is een nadeel verbonden aan een gebouw van hout: de geluidsisolatie tussen de woningen onderling. In de constructie van Haut zijn daarom maatregelen genomen, zoals zwevende vloeren, om voldoende isolatie te bewerkstelligen.

Verwacht wordt dat in 2019 de eerste appartementen worden opgeleverd.


Y-city: nieuwe appartementengebouwen op Zeeburgereiland
7 oktober 2016,
wonen op het Zeeburgereiland

Y-city
Op het Zeeburgereiland in Amsterdam ontwikkelt HSB vier appartementengebouwen: Y-city. ’t Zeeburgereiland leek lang niemandsland, zo tussen de Piet Hein tunnel en IJburg. En nu wordt het een stukje stad met een eigen karakter. Aan het water, goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Via de Zuiderzeeweg ben je zo in Oost, en via de tunnel bereik je de oostelijke eilanden. Leuke plek, lijkt me. Veel wind, zeker als je wat hoger woont.
Y-city collage

Reageer ↓

Holland Park nieuwe wijk in Diemen Zuid
7 oktober 2016,

Holland Park

In Diemen Zuid wordt een nieuwe wijk gebouwd: Holland Park. In Holland Park zullen uiteindelijk zo’n 5.000 mensen wonen. Het belooft een dynamische, stadse wijk te worden met water en veel groen. De bouwblokken worden niet in één materiaal, kleur, of architectonische taal gemaakt en het stratenplan heeft weinig rechte lijnen. Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (metro).
Het masterplan voor de wijk is van Soeters van Eldonk architecten. Een interview met Sjoerd Soeters over Holland Park lees je hier.
Blok 18, wat binnenkort in de verkoop gaat, bevat 120 appartementen variërend van 50 tot 150 vierkante meter.
Een opdrachtgever van mij heeft in Holland Park Blok 3 een nog te bouwen appartement gekocht van zo’n 90 m2, waarvan de plattegrond moet worden aangepast, de indeling moet anders. Een interieurontwerp, waardoor de woonkamer meer vierkante meters krijgt, de berging annex bijkeuken ook, en er één slaapkamer verdwijnt. Bijzondere plattegrond: vrijwel zonder haakse hoeken, meer een driehoek.
Ik doe verslag van het werk in het blog Onderhanden werk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer ↓

De Zuidas: een levendige buurt in opkomst
7 oktober 2016,

Zuidas

Vanochtend fietste ik over de Zuidas. Er staat hier nogal wat in de steigers: Intermezzo (“rustpunt in een dynamisch leven”) de Mahler-toren, Summertime (“where jazz meets classic“), Xavier (“where downtown meets uptown”) en richting Amstelveen zie ik nog een groot aantal kranen. Opzuid (“onhollands“) wordt al een tijd bewoond en ook de daarnaast gelegen hoge torens van Symphony. Hoe meer daar gebouwd wordt en hoe meer er gewoond gaat worden, hoe levendiger de buurt zal worden. Vanochtend –Hemelvaart- is het er knap stil.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Leuven blijkt, dat de buurt meer doorslaggevend is om voor een woning te kiezen, dan de prijs of de woning zelf. Natuurlijk zijn prijs en financieringsmogelijkheden bepalend voor de mogelijkheden, maar een goed burencontact en het persoonlijke netwerk zijn van belang. Veel mensen kiezen voor een huis dicht bij hun ouders, vrienden of familie. Nog belangrijker is de afstand tot het werk: woningen in de buurt van trein- en metrostations en/of uitvalswegen scoren beter dan woningen met een grotere reistijd naar het werk.

De levendigheid aan de Zuidas moet misschien nog een beetje komen, maar de bereikbaarheid is super: trein- en metrostation en de ringweg.

Bewaren