Zolder verbouwing

Advies bij het verbouwen van de zolder

 

Het verbouwen van de zolder kan veel extra woonruimte opleveren. Ruimte, die je elders tekort komt.
Ik krijg regelmatig vragen over zolderverbouwingen en ik heb in de loop der jaren dan ook veel verbouwingen voorbereid en begeleid.

trap-met-rond-raam-Pelikaanstraat-1.jpg.300x0_q85_crop

zolderverbouwing

Badhoevedorp

Meestal heeft een zolder een groot vloeroppervlak en een aanzienlijk kleiner oppervlak met stahoogte. En meestal ook staan er erg veel dozen op zolder. En reservespullen, die vrijwel nooit gebruikt worden. Meestal kan de ruimte op een andere manier veel beter gebruikt worden.
Er zijn twee manieren om bij een zolderverbouwing de ruimte echt groter te maken. De eerste manier is het aanbrengen van een vloertje, een vliering  en de tweede manier is het plaatsen van een dakkapel.

De schuine kap leent zich bijzonder goed voor het maken van de meest knusse bedstee. Ik kan er eindeloos over fantaseren.

oude-situatie.jpg.300x0_q85_crop

oude situatie

Op Pinterest vind je ook prachtige voorbeelden.

zolderverbouwing

Zolderverbouwing: een extra vliering

Vaak is het mogelijk om bij het verbouwen van de zolder een extra vloertje of vliering aan te brengen met onder de vlieringvloer een stahoogte van ongeveer 1.90 m. of meer. Dat kan over een deel van de zolder of zelfs over de hele zolder.

Die vliering is pure ruimtewinst. Die kan gebruikt worden als bergruimte, maar ook als slaapvloertje. De leukste en spannendste plek om te slapen: pal onder de nok op zolder met een eigen laddertje er naar toe!

Ik vind het altijd een geweldig resultaat van een advies bij een zolderverbouwing als dat weer lukt. Met een kleine en zelfs een heel kleine kamer op zolder en een laddertje naar de vliering daar boven, een slaapvloer, creëer je een super kinderkamer. De hoogte op de vliering hoeft niet hoog te zijn. Je kunt het vergelijken met de hoogte die boven een hoogslaper nodig is.
Bij een zolderverbouwing in Badhoevedorp konden we zo vier kinderkamers en een kleine doucheruimte creëren.

Uiteraard moet de kap goed geïsoleerd worden, anders wordt het in de zomer veel te heet op zolder en vliegt in de winter de verwarmde lucht naar buiten, maar dat spreekt voor zich.

zolder verbouwen

Zolderverbouwing: een dakkapel

Vaak wordt bij het verbouwen van de zolder een dakkapel geplaatst. De regels voor het vergunningvrij bouwen van een dakkapel worden op deze site van de overheid kort verwoord

 

Met een dakkapel vergroot je het vloeroppervlak met stahoogte en je krijgt veel meer daglicht binnen. De zolder wordt (bijna) een gewone, extra verdieping. Ruimte voor een werkkamer, een logeerkamer, hobby-kamer, tot zelfs een compleet appartementje met eigen badkamer.

De zolder verbouwen en bergruimte creëren: kasten op maat

Veel te winnen dus met het verbouwen van de zolder.

In Haarlem realiseerde ik een zolderverbouwing waarbij er drie kinderkamers op zolder kwamen. Daardoor kwam er op de 1e verdieping, waar de ouderslaapkamer gesitueerd is, veel ruimte vrij. Daar konden we een flinke inloopkast bouwen.

 

Maar ook op zolder is bergruimte te maken. Natuurlijk in de laagste punt onder het schuine dak, achter het knieschot. Sommige bouwmarkten hebben aangepaste bouwpakketjes voor dit soort opslag, maar jammer genoeg zijn die niet altijd even sterk.
Ook op een extra vloertje hoog onder de nok.
Bij de zolderverbouwingen die ik realiseerde, konden we vaak beiden realiseren: aan de ene kant van de zolder een slaapvloertje en aan de andere kant een vloertje als bergruimte.

zolder-1.jpg.300x0_q85_crop

Zolderverbouwing

Haarlem

Vaak is ook de CV-ketel op zolder en ligt er dus een waterleiding. Een prima plek om ook de wasmachine neer te zetten. En de droger en de strijkplank.

zolder verbouwen emma-interieuradvies
advies bij zolder verbouwing